Składniki:
ciasto francuskie (270g)
wędlina drobiowa (100g)
orzechy włoskie (25g)
2 łyżki serka kanapkowego (50g)
½ pęczka zielonej pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)
ciasto francuskie (270g)
wędlina drobiowa (100g)
orzechy włoskie (25g)
2 łyżki serka kanapkowego (50g)
½ pęczka zielonej pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Wędlinę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, orzechy też jak najdrobniej, zieloną pietruszkę siekamy. Wszystko mieszamy z dowolnych chudym serkiem kanapkowym, żeby tworzyło jednolitą klejącą masę i przyprawiamy. Tak przygotowaną pastą nadziewamy koszyczki z ciasta francuskiego. Z podanych proporcji wystarcza na wypełnienie 10 koszyczków.
Przygotowujemy koszyczki z ciasta francuskiego. Rozkładamy ciasto francuskie i wycinamy z niego krążki wielkości dużego kieliszka. Obręcze robimy z dwóch pełnych krążków złożonych jeden na drugi i mniejszym kieliszkiem wycinamy środki. Na komplet koszyczka składa się jeden pełny krążek i dwie obręcze. Na papierze do pieczenia układamy spód, na to dwie obręcze i pieczemy w temperaturze 220st. ok. 10minut.
Wędlinę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, orzechy też jak najdrobniej, zieloną pietruszkę siekamy. Wszystko mieszamy z dowolnych chudym serkiem kanapkowym, żeby tworzyło jednolitą klejącą masę i przyprawiamy. Tak przygotowaną pastą nadziewamy koszyczki z ciasta francuskiego. Z podanych proporcji wystarcza na wypełnienie 10 koszyczków.
Przygotowujemy koszyczki z ciasta francuskiego. Rozkładamy ciasto francuskie i wycinamy z niego krążki wielkości dużego kieliszka. Obręcze robimy z dwóch pełnych krążków złożonych jeden na drugi i mniejszym kieliszkiem wycinamy środki. Na komplet koszyczka składa się jeden pełny krążek i dwie obręcze. Na papierze do pieczenia układamy spód, na to dwie obręcze i pieczemy w temperaturze 220st. ok. 10minut.
Dobra rada: z gotowego ciasta francuskiego, takiego prosto ze sklepu wycinamy obręcze, potem zbieramy ścinki i rozwałkowujemy je jeszcze raz, ale cieniej i z niego robimy spody. Nie zależy nam na tym, żeby spody wyrosły, one mają być tylko dnem, żeby farsz nie wypadł. To obręcze mają być pełniejsze i wysokie, dlatego na nie wykorzystujemy to lepsze ciasto, czyli pierwotne, a to przez nas przerobione na spody. Z podanych proporcji wychodzi 40 koszyczków.
Wartość energetyczna 1 koszyczka bez nadzienia – 25kcal
Wartość energetyczna całego farszu wędliny i orzechów – 310kcal
Wartość energetyczna 1 faszerowanego koszyczka – 55kcal
Wartość energetyczna całego farszu wędliny i orzechów – 310kcal
Wartość energetyczna 1 faszerowanego koszyczka – 55kcal