Składniki:
makaron pełnoziarnisty suchy (100g)
2 marchewki (200g)
seler (200g)
pieczarki (150g)
1 duża cebula (100g)
jogurt naturalny (100ml)
przyprawy (sól, pieprz)
makaron pełnoziarnisty suchy (100g)
2 marchewki (200g)
seler (200g)
pieczarki (150g)
1 duża cebula (100g)
jogurt naturalny (100ml)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Marchewki i seler trzemy na tarce na grubych oczkach. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażamy na patelni, aż puszczą soki i będą miękkie. Dodajemy do warzyw i mieszamy z jogurtem naturalnym. Dla pewności, żeby nam się jogurt nie zwarzył dodajemy go do przestudzonych warzyw. Na końcu wrzucamy ugotowany makaron. Całość mieszamy i podgrzewamy.
Wartość energetyczna całego penne z pieczarkami i marchewką – 570kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 makaronu) - 285kcal
Marchewki i seler trzemy na tarce na grubych oczkach. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażamy na patelni, aż puszczą soki i będą miękkie. Dodajemy do warzyw i mieszamy z jogurtem naturalnym. Dla pewności, żeby nam się jogurt nie zwarzył dodajemy go do przestudzonych warzyw. Na końcu wrzucamy ugotowany makaron. Całość mieszamy i podgrzewamy.
Wartość energetyczna całego penne z pieczarkami i marchewką – 570kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 makaronu) - 285kcal