logo

logo

wtorek, 29 stycznia 2013

Roladki pieczarkowo-pietruszkowe





Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
pieczarki (250g)
natka pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)


 




Przygotowanie:
Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na patelni, aż zmiękną a nadmiar wody odparuje.
Mięso z surowej piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy posiekaną natkę pietruszki, do drugiej części dodajemy podsmażone pieczarki. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą (żeby później mięso ładnie od niej odchodziło). Bierzemy ¼ mięsa z pietruszką i formujemy prostokąt ok. 10cm szeroki i 15cm długi, bardzo płaski na 0,5cm. Przyklepujemy, żeby było równomiernie wysokie i na środek kładziemy wałek o długości 10cm z ¼ mięsa z pieczarkami. Otaczamy ten wałek mięsem pietruszkowym i zawijamy gotową roladkę w folię. Podobnie przygotowujemy pozostałe 3 roladki, każda w osobnej folii. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek nasze roladki, razem z folią. Po kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć folię bez obawy o utratę kształtu roladki. Gotujemy ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzą 4szt. W wersji imprezowej lub na kanapkę w plasterkach 0,5cm wychodzi ok. 60szt.



Wartość energetyczna całego mięsa na roladki – 630kcal

Wartość energetyczna 1 roladki – 160kcal

Wartość energetyczna 1 plasterkach w wersji kanapkowej – 10kcal 


16 komentarzy:

  1. A jaka to ma być folia? Aluminiowa czy taka przezroczysta do żywności?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł!
    Agnieszka myślę że jedna jak i druga się nada, ale przezroczysta lepiej może "trzymać" całość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeźroczysta jest gładka i ładnie modeluje, a srebrna robi porowatą powierzchnię.

      Usuń
  3. Zrobiłam, ale z suszonymi pomidorami- pyyycha! Bardzo się cieszę, że znalazłam przepis u Ciebie :) Za chwilę publikuję u siebie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały przepis:) w najbliższym czasie do wypróbowania:) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba wkradł się mały błąd: czy na pewno plasterki na kanapkę mają mieć pół milimetra? :)
    Pomysły genialne, wpadłam na Pani bloga przez przypadek, a to, że tu zostanę, przypadkiem juz nie będzie :)
    Pozdrawiam, Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam :) Tak cienko to ja nie umiem kroić.

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Roladki fantastyczne! Z czym można by je podać jako danie na ciepło na imprezę urodzinową? Proszę o propozycje podania.

    OdpowiedzUsuń
  8. a może być już gotowe mięso mielone np z indyka? w domu nie mam niestety maszynki do mielenia mięsa:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak się zachowa jeśli chodzi o kształt, bo gotowe z indyka jednak ma trochę tłuszczu, a ten się wytopi podczas gotowania i roladka może nie byc tak zwarta jak moje. Ale musisz spróbować, bo ja nie używałam nigdy mielonego z indyka do tych roladek.

      Usuń
  9. Zrobiłam nieco zmodyfikowane roladki. Część z grzybami i druga część mięsa z pastą z suszonych pomidorów. Wyszły genialne, nigdy nie jadłam czegoś tak smacznego i dietetycznego zarazem. Dzięki ogromne za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, proszę oświećcie mnie jak tu się szuka nowych przepisów, bo nie wiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z boku masz przepisy ułożone tematycznie .klikasz co cię tam interesuje i już

      Usuń
  11. Kiedy usuwamy folie. ? Czy można w trakcie gotowania 15 minutowego nie odwijac wcale?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta folia sama spada w pierwszych minutach, więc żeby się nie gotowała w garnku niepotrzebnie wyciągam ją.

      Usuń