logo

logo

wtorek, 15 stycznia 2013

Roladki z suszonymi morelami i migdałami





Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
suszone morele (25g)
migdały (25g)
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
przyprawy 
(sól)

 



Przygotowanie:
Mięso z surowej piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą (żeby później mięso ładnie od niej odchodziło). Bierzemy ¼ mięsa i formujemy prostokąt ok. 10cmx8cm. Przyklepujemy, żeby było równomiernie wysokie i posypujemy całą powierzchnię czerwoną papryką. Następnie układamy pokrojone morele i migdały. Zwijamy mięso w ślimaka i zawijamy w folię. Podobnie przygotowujemy pozostałe 3 roladki, każda w osobnej folii. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek nasze roladki, razem z folią. Po kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć folię bez obawy o utratę kształtu roladki. Gotujemy ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzą 4szt. W wersji imprezowej lub na kanapkę w plasterkach 0,5cm wychodzi ok. 60szt.



Wartość energetyczna całego mięsa na roladki – 800kcal

Wartość energetyczna 1 roladki – 200kcal

Wartość energetyczna 1 plasterka w wersji kanapkowej – 13kcal