logo

logo

wtorek, 15 stycznia 2013

Roladki z suszonymi morelami i migdałami





Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
suszone morele (25g)
migdały (25g)
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
przyprawy 
(sól)

 



Przygotowanie:
Mięso z surowej piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą (żeby później mięso ładnie od niej odchodziło). Bierzemy ¼ mięsa i formujemy prostokąt ok. 10cmx8cm. Przyklepujemy, żeby było równomiernie wysokie i posypujemy całą powierzchnię czerwoną papryką. Następnie układamy pokrojone morele i migdały. Zwijamy mięso w ślimaka i zawijamy w folię. Podobnie przygotowujemy pozostałe 3 roladki, każda w osobnej folii. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek nasze roladki, razem z folią. Po kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć folię bez obawy o utratę kształtu roladki. Gotujemy ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzą 4szt. W wersji imprezowej lub na kanapkę w plasterkach 0,5cm wychodzi ok. 60szt.



Wartość energetyczna całego mięsa na roladki – 800kcal

Wartość energetyczna 1 roladki – 200kcal

Wartość energetyczna 1 plasterka w wersji kanapkowej – 13kcal 


10 komentarzy:

  1. O! bardzo lubię takie roladki na ciepło i na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jesli nie mam maszynki do mielenia mozna kupic mielone drobiowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że nie robiłam. Ale jak dobre mielone (mięsne, a nie z białym tłuszczem, bo tłuszcz jak się wytopi, to nie wiem czy coś kształtnego z tego zostanie) to powinno wyjść. Wiem, że w mięsnych mielą na życzenie. Może zmielą piersi jak się poprosi?

      Usuń
  3. a czy ta rolada jest bardzo słodka w smaku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię dania takie odrobinę słodkie, wygląda to apetycznie. Cieszę się, że tu zajrzałam bo czasem brakuje mi już pomysłów na coś nowego i dietetycznego. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno coś się znajdzie dla Ciebie również :)

      Usuń
  5. Zrobione, zjedzone, zapisane do ponownego zrobienia :-) Mięso miałam przypadkiem z indyka. To była moje pierwsza roladka gotowana i nawet mojemu mężowi niejadkowi smakowała choć chyba wolałby pieczone mięsko (może następnym razem upiekę) Dałam pokrojone płatki migdałów i chyba za mało bo ich nie czuliśmy. Trochę pokombinowałam z proporcjami bo za jednym zamachem robiłam roladkę i kotleciki mielone.
    Ogólnie proste do zrobienia i smaczne. Jedyny niewielki problem był z usunięciem gorącej foli z mięsa w trakcie gotowania ale poradziłam sobie i z tym;-) Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy takiej zwykłej folii spożywczej używacie? Bo zawsze miałam wrażenie że pod wpływem gorąca się stopi.

    OdpowiedzUsuń