logo

logo

wtorek, 15 stycznia 2013

Roladki z suszonymi pomidorami i bazylią





Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
suszone pomidory (25g)
świeże listki bazylii
1 łyżka słonecznika łuskanego (10g)
1 łyżeczka kurkumy
przyprawy 
(sól, pieprz, suszone zioła)

 


Przygotowanie:
Mięso z surowej piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Do 2/3 dodajemy kurkumę i łuskany słonecznik, dokładnie mieszamy. Do 1/3 części dodajemy pokrojone suszone pomidory i świeże listki bazylii w dowolnej ilości. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą (żeby później mięso ładnie od niej odchodziło). Bierzemy ¼ mięsa z kurkumą i formujemy prostokąt ok. 10cmx8cm. Przyklepujemy, żeby było równomiernie wysokie i na środek kładziemy wałek o długości 10cm z ¼ mięsa z suszonymi pomidorami. Otaczamy ten wałek żółtym mięsem i zawijamy gotową roladkę w folię. Podobnie przygotowujemy pozostałe 3 roladki, każda w osobnej folii. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek nasze roladki, razem z folią. Po kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć folię bez obawy o utratę kształtu roladki. Gotujemy ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzą 4szt. W wersji imprezowej lub na kanapkę w plasterkach 0,5cm wychodzi ok. 60szt.



Wartość energetyczna całego mięsa na roladki – 700kcal

Wartość energetyczna 1 roladki – 175kcal

Wartość energetyczna 1 plasterka w wersji kanapkowej – 11kcal 



21 komentarzy:

  1. Super! Świetny pomysł! Uwielbiam suszone pomidory...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, to robimy robimy, wbrew pozorom to łatwy przepis. To tylko tak spektakularnie wygląda :)

      Usuń
  2. A jakby takie roladki upiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz spotkałam się z takimi roladkami. Na pewno wypróbuje :) Jestem pewna ze zaskoczę rodzinę tym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow zrobiłam i są fantastyczne! Nigdy wcześniej nie próbowałam robić takich rolad mięsnych... Ja połączyłam rybę z suszonymi pomidorami i oliwkami i też wyszło super. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dlugo mozna takie roladki przechowywac w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do 3 dni na pewno nic im nigdy nie jest, powyżej nigdy nie dotrwały.

      Usuń
  6. I co upiekłaś? jak wyszły? pozdrawiam Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytanie było do Karolinki ,ale pod jej postem nie chciało się wkleić :)

      Usuń
  7. A czy można zrobić te roladki używając innego mięsa np. zmielić schab?

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować. A czy można użyć gotowego, kupnego mięsa mielonego? Niestety nie mam maszynki do mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  9. W sklepie można poprosić o zmielenie dowolnego mięsa wołowego i wieprzowego to może i pierś z kurczaka zmielą? Jutro sprawdzę :) Jedyne co mnie martwi to to, że "w gratisie" dostanę mięso, które wyjdzie razem z tym z kurczaka z maszynki ale zobaczę co z tego będzie - może łatwo będzie je oddzielić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekam w takim razie na wieści :)) Ciekawe czy takie zwykłe paczkowane mielone też by się nadało, czy to zbyt tłuste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie to, że zbyt tłuste, ale ktoś robił i pisał, że nie ma takiej gładkiej struktury, tłuszcz się wytapia i zostają dziury, szczególnie z zewnątrz to widać. Ale osobiście sama nie robiłam.

      Usuń
  11. No niestety :( W sklepie (Super Sam w Warszawie) powiedziano mi, że nie mielą mięsa drobiowego.
    Ale chyba można też kupić mielone mięso z indyka więc jeszcze nadzieja dla tych co nie mają maszynki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dam znać jak wypróbuję z mielonym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajnie mi wyszła twoja roladka. Ja nie wyjęłam jej podczas gotowania z folii, bo chciałam żeby wszystkie smaki zostały wewnątrz, a nie wygotowały się do wody. Polecam też do mięsa dodać oliwę z oliwek, żeby nie było suche. Pozdrawiam serdecznie i życzę wielu udanych potraw.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam czy te super roladki można ugotować na parze?Podziwiam Pani przepisy.Super strona pozdrawiam Ula

    OdpowiedzUsuń