logo

logo

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Surówka z selera i jabłka z suszonymi śliwkami





Składniki:
seler (200g)
1 małe jabłko (100g)
suszone śliwki (25g)
1 łyżka octu winnego
3 łyżki jogurtu naturalnego (75g)
przyprawy 
(sól)

 



Przygotowanie:
Surowy seler trzemy na tarce na drobnych oczkach, jabłko obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Wszystko solimy, dodajemy ocet i mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby puściło soki, następnie dodajemy pokrojone suszone śliwki i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy, ale moim zdaniem sama sól i ocet wystarczają. Zamiast octu można użyć soku z cytryny.



Wartość energetyczna całej surówki – 210kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 surówki) – 70kcal 


8 komentarzy:

  1. Uwielbiam tą surówkę. Co prawda znam ją w wersji z rodzynkami, ale ta zdaje się być równie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też nigdy nie jadłam ze śliwką, zawsze były rodzynki, więc chętnie wypróbuje coś nowego:) proponuje dodać kilka orzechów - tak dla smaku oczywiście, bo to przecież kaloryczne:) gwarantuje, że jest to super połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jedna z moich ulubionych sałatek :) muszę kupić seler!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie tez smakuje z odrobina wiorek kokosowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbowane. OK. Chociaż trzeba lubić seler ;)
    JW

    OdpowiedzUsuń
  6. Seler to samo zdrowie a w takim towarzystwie smakuje wybornie, znakomity pomysł - znakomita przekąska... :)

    OdpowiedzUsuń