logo

logo

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Surówka z selera i marchewki




Składniki:
seler (200g)
2 duże marchewki (200g)
3 łyżki jogurtu naturalnego (75g)
1 łyżeczka cukru (10g)
przyprawy
(sól, pieprz)

 





Przygotowanie:
Surowy seler i surową marchewkę trzemy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy łyżeczkę cukru, jogurt naturalny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki, żeby seler i marchewka puściły soki i zmiękły.



Wartość energetyczna całej surówki – 180kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 surówki) – 60kcal 


9 komentarzy:

  1. jesli juz mowa o selerze - polecam starty na drobbnych oczkach z jogurtem + kawalkami ananasa. niebo w gebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisuję :) Ale mi dajecie inspiracji ostatnio, już kolejną kartkę zapisuję :)

      Usuń
  2. niepotrzebna ta łyżeczka cukru :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No akurat ta wersja jest z cukrem, nikt nie broni go nie dać. Ale mi akurat dało to smak jaki chciałam :)

      Usuń
  3. Ja polecam połączenie marchewki z chrzanem - mnie bardzo smakuje :) Daję marchew, jogurt naturalny (jeszcze kilka dni temu była to śmietana oczywiście), sól, pieprz, cukier i oczywiście chrzan. To propozycja dla osób, dla których marchew jest za słodka i z tego powodu jej nie jedzą. Jeśli ktoś chce sobie odczarować marchewkę, polecam spróbować. Smacznego!

    Asia

    OdpowiedzUsuń
  4. Robie taką surówke od lat uwielbiamy ją. Ja robiłam marchewkę z jabłkiem i cukier owszem też dawałam, czasmi i z chrzanem. Dołożyłam seler i teraz o nim nigdy nie zapomnę.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja polecam marchewkę z czosnkiem i jogurtem naturalnym, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Marchewka z czosnkiem i jogurtem mmm pycha, ja tak właśnie robię

    OdpowiedzUsuń