logo

logo

niedziela, 20 stycznia 2013

Zupa krem selerowa





Składniki (na garnek 2,5l): 
ziemniaki (500g)
seler (500g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) 



Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
 



Przygotowanie:
Ziemniaki i seler obieramy, kroimy na cząstki i wszystko gotujemy w wodzie z domową kostką rosołową. Kiedy warzywa będą miękkie czekamy, aż zupa przestygnie i mielimy całość blenderem na krem. Przyprawiamy – polecam gałkę muszkatołową, bardzo dobrze pasuje do kremu selerowego.



Wartość energetyczna całej zupy selerowej – 510kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 105kcal 




5 komentarzy:

  1. To jest takie proste !
    Nigdy nikt nie pokazał mi że gotowanie jest bardzo proste, że warzywa ( zwłaszcza 'te polskie' , tanie i pospolite: ziemniaki, kalafior, seler, marchew, cebula, cukinia) mają swój własny 'charakter', SMAK. Seler, marchew, pietruszka giną w polskich garnkach z rosołami - przytłoczone silnym smakiem mięsa. Ziemniaki tracą swój charakter okraszone spaloną cebulą na oleju albo zostają wmieszane w śmietanę i masło. Kalafior - zawsze nasączony olejem ze smażenia i przysypany bułką tartą. W Pani przepisach przywraca Pani życie tym
    Odkrywam dzięki Pani smaki o których nie miałam pojęcia, a są tak łatwo dostępne.
    Serdecznie gratuluję bloga i pozdrawiam.

    P.S.Zupa jest wyśmienita, smak selera bardzo wyraźny,pomimo przypraw jakie dodałam. ( wcześniej zachwyciła mnie swoją prostotą smaku również zupa kukurydziana- dodałam soli morskiej z chili- polecam ten delikatny kontrast).

    OdpowiedzUsuń
  2. czy te zupy można zamrażać? Z domu wychodzę o 6.30 i wracam do niego po 19.00. Mam wolne niedziele, mogłabym gotować sobie na cały tydzień, przynajmniej te ciepłe posiłki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy zupy nie mroziłam, ale myślę, że można.

      Usuń
    2. zamiast zamrażać można wekować - do wyparzonego słoika wlewamy wrzącą zupę, zakręcony odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia, można bezpiecznie przechowywać do dwóch tygodni

      Usuń