logo

logo

niedziela, 20 stycznia 2013

Zupa krem z pomidorów





Składniki (na garnek 2,5l):
ziemniaki (500g)
pomidory w puszce (400g)
2 duże marchewki (200g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili) 

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.




Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na cząstki i wszystko gotujemy w wodzie z domową kostką rosołową. Pod koniec gotowania dorzucamy całą puszkę pomidorów bez skórki, razem z sokiem. Następnie czekamy, aż zupa przestygnie i mielimy całość blenderem na krem. Jest to zupa bardzo delikatnie pomidorowa, inna niż tradycyjna, więc w razie potrzeby można dodać przecieru dla wzmocnienia smaku. Polecam podawać ze świeżą bazylią.





Wartość energetyczna całej zupy z pomidorów– 560kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 110kcal





15 komentarzy:

  1. wspaniale się prezentuje :) musi być pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak szybko:), dopiero co zdążyłam o nią poprosić:) dziękuję jutro na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :) mam pytanie: co to jest domowa kostka warzywna? Często pojawia się w przepisach. Od niedawna wzięłam się za siebie i Pani blog bardzo mi pomaga, dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wejdź na dział ZUPY i tam na górze jest wszystko o domowej kostce warzywnej.

      Usuń
  4. tak jest dobra :) ...juz przetestowalam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zastanawiam się ile wody użyć do zrobienia tej zupy. Z góry dziękuję za odpowiedz i wspaniałego bloga, którego od tygodnia jestem stałą bywalczynią i wielką fanką:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest napisane na garnek 2,5l tylko wlasnie, garnek 2,5 pojemnosci, czy 2,5l wody w garnku? bo to roznica?i kazdy pewnei sie zastanawia, bo mozna robic i w 5l garku i meic 2,5kl w. a tu jest napisane o 2,5l garnku gdzie do pelna sie wody nei naleje wiec wtedy np moze byc wody 1,5 litra. prosimy o wytlumaczenie bo wiele osob o to pyta czy to 2,5l wody czy taki pani ma garnek ale wody w nim ejst mneij bo wiadom odorzucic warzyw i wzrasta objetosc zupy i sie podwyzsza wiec nei mozna samej wody po czubek nalac.

      Usuń
    2. Nie mam pojęcia ile wody, woda kalorii nie ma. Więc do takiego garnka ładuję składniki i zalewam prawie do pełna. Zjadam 1/5 z tego i wtedy wiem, że zjadłam przykładowo 110kcal.

      Usuń
    3. Pani Magdo chyba nie zrozumiała Pani pytania, ile wody użyć do zrobienia tej zupy według Pani przepisu ? Ja zrobiłam na 2, 5 l wody i wyszła zupa-woda, a nie zupa-krem. Proporcje podane w przepisie nijak się mają do informacji o 2, 5 litrowym garnku.

      Usuń
    4. chyba sie czepiacie.
      powiedzcie mi co zjecie??? garnek czy zupe???
      jeseli Magda pisze "garnek 2,5l", a macie zjesc 1/5 porcji to chyba logiczne ze cala zupa ma miec 2,5 litra wody tak zebyscie mogli zjesc ta nieszczesna 1/5 porcji.
      garnek mozecie wziac nawet i 40 litrowy, wszystko jedno.
      nie trzeba sie czepiac slowek, wystarczy doczytac przepis i wszystko staje sie jasne...
      a moja zupa wg skladnikow niewyszla wodnista tylko ladna kremowa.
      pozdrawiam

      Usuń
  6. OMG.... na 2,5 litra zupy. Po prostu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nosz twoja mać-bierzesz garnek o pojemności 2,5 litra, wrzucasz produkty z przepisu,zalewasz wodą do pełna- wszystko podane na tacy a i tak sto pytań o to ile wody-myśleć!!!!!! Pozdrawiam.Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. choc moja nawet moze nieco za mocno pomidorowa...
      dobrze ze mnie nie pokorcilo zeby jeszcze koncentrac dodac...
      mozna ja jakos "poslodzic"?

      Usuń