logo

logo

środa, 9 stycznia 2013

Zupa pomidorowa ze słodką kapustą




Składniki (na garnek 2,5l):
kapusta biała (500g)
2 duże marchewki (200g)
seler (200g)
przecier pomidorowy (100g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy
(sól, pieprz, papryka słodka, chili)


Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.
 


Przygotowanie:
Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, seler kroimy w kosteczkę. Wrzucamy warzywa do wody z domowa kostką rosołową i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i drobno posiekaną białą kapustę, gotujemy kilka minut, aż zmięknie. Zupę przyprawiamy dowolnie, ale najlepsza moim zdaniem jest z solą, pieprzem i suszonymi ziołami.



Wartość energetyczna całej zupy pomidorowej ze słodką kapustą – 360kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 75kcal