logo

logo

wtorek, 19 lutego 2013

Bułki pełnoziarniste czosnkowe



Składniki:
mleko (400ml)
drożdże (20g)
1 łyżka cukru (10g)
1 jajko (60g)
mąka pszenna (300g)
mąka pełnoziarnista pszenna (300g)
masło (10g)
1,5 łyżeczki soli
czosnek granulowany do posypania




Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, dodajemy łyżeczkę mąki. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia na około 15 minut. Następnie wbijamy jajko i lekko mieszamy trzepaczką. Dodajemy obie mąki, najlepiej wcześniej zmieszane w osobnym naczyniu z solą (opcjonalnie z czosnkiem, jeśli ktoś lubi bardzo czosnkowe) i wyrabiamy ciasto ręcznie, ma się ciągnąć i kleić. Na końcu dolewamy przestudzone roztopione masło. Jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 15 części, z każdej formujemy bułkę i układany na blaszkę, na papier do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie można zrobić nacięcia na wierzchu każdej bułki. Przed pieczeniem smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy czosnkiem granulowanym. Pieczemy w temperaturze 200st. ok. 15-20 minut, aż się zrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.




Wartość energetyczna całego ciasta na bułki – 2550kcal

Wartość energetyczna 1 bułki pełnoziarnistej – 170kcal