Składniki:
maślanka (500ml)
drożdże (15g)
zarodki pszenne (100g)
mąka żytnia (250g)
mąka pełnoziarnista pszenna (150g)
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki soli
maślanka (500ml)
drożdże (15g)
zarodki pszenne (100g)
mąka żytnia (250g)
mąka pełnoziarnista pszenna (150g)
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do miski wlewamy maślankę, rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy sodę, sól i zarodki pszenne. Wszystko dokładne mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, najlepiej wcześniej wymieszane w osobnym naczyniu, żeby nasz chleb był jednolity. Ciasto wyrabiamy ręcznie, będzie dość klejące. Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę, na papier do pieczenia i formujemy bochenek, okrągły lub podłużny. Nie wygładzamy ciasta, nie uklepujemy, dzięki temu będzie mieć fajną skórkę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Pieczemy w temperaturze 200st. ok. 50 minut. Z podanych proporcji wychodzi 30 kromek. Chleb jest lekko słodkawy i wilgotny w środku.
Do miski wlewamy maślankę, rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy sodę, sól i zarodki pszenne. Wszystko dokładne mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, najlepiej wcześniej wymieszane w osobnym naczyniu, żeby nasz chleb był jednolity. Ciasto wyrabiamy ręcznie, będzie dość klejące. Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę, na papier do pieczenia i formujemy bochenek, okrągły lub podłużny. Nie wygładzamy ciasta, nie uklepujemy, dzięki temu będzie mieć fajną skórkę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Pieczemy w temperaturze 200st. ok. 50 minut. Z podanych proporcji wychodzi 30 kromek. Chleb jest lekko słodkawy i wilgotny w środku.
Wartość energetyczna całego chleba z zarodkami pszennymi – 1900kcal
Wartość energetyczna 1 kromki – 65kcal