logo

logo

poniedziałek, 11 lutego 2013

Buraczki pomidorowe






Składniki:
buraki czerwone (400g)
1 puszka pomidorów w puszce (400g)
1 łyżeczka cukru (10g)
przyprawy (sól, pieprz)






Przygotowanie:
Buraki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy puszkę pomidorów bez skórki krojonych. Wszystko mieszamy i przyprawiamy. Opcjonalnie można dodać cukier, ja chciałam, żeby były słodkawe, ale bez cukru też dobre, z tym że bardziej kwaskowe od pomidorów. Można podawać na zimno lub na ciepło.




Wartość energetyczna całych buraczków pomidorowych – 310kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 buraczków) – 75kcal




6 komentarzy:

  1. Zastanawiam sie, dlaczego taki fan zdrowej zywnosci i zdowego odzywiania, uzywa pomidorow z puszki a nie swiezych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozwole sobie odpowiedzieć, choć nie wiem czy Magda ma takie samo zdanie. Pomidory z puszki sa dużo smaczniejsze i bardziej wartościowe niż aktualnie sprzedawane zimowe, bezsmakowe, które nawet nie mają czerwonego koloru. Te w puszcze, jak się kupi dobrego producenta, to nie maja chemii w środku, a sa pakowane do puszek w sezonie, kiedy maja najwięcej wartości odżywczych. Ja przy najmniej teraz tez tylko puszki używam, latem i jesienią prawdziwe i świeże.

      Usuń
    2. No dokładnie. W sezonie pomidorowym, to ja puszek w domu nie mam. Ale jest zima i te pomidory z marketów są do niczego, ani smaku, ani wyglądu. Nawet kiedyś w programie o zdrowej żywności mówili, że puszki mają więcej wartości (bo pakowane w sezonie) niż sztuczne warzywa zimowe. Tak czy inaczej danie dobre i szybkie, więc róbcie :)

      Usuń
    3. A nie lepiej najpierw pomyśleć zanim się od razu skrytykuje?

      Usuń
  2. Zgadzam się z poprzedniczką/ poprzednikiem...też tak bym to wytłumaczyła :D Zobaczymy co powie na to Madzia:)

    OdpowiedzUsuń