logo

logo

poniedziałek, 11 lutego 2013

Tzatziki





Składniki:
jogurt naturalny (200g)
ogórek zielony (200g)
1-2 ząbki czosnku
koperek
przyprawy (sól, czosnek)







Przygotowanie:
Zielonego ogórka obieramy ze skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Po starciu odlewamy nadmiar wody, dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany świeży koperek i przyprawiamy.




Wartość energetyczna całego dressingu – 150kcal 

Wartość energetyczna na 100g - 35kcal/100g




7 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam latem taki sos i do tego młode ziemniaczki z sadzonym jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to podobne do mizeri jest!To lubie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, super ... zrobiłam dzisiaj spontanicznie do obiadu, do serka halloumi, grillowanego z papryką, kotletów sojowych, mielonych i czerwonego ryżu, smażonego oczywiście bez tłuszczu .. cudowne jedzenie, a halloumi jest taki pyszny .. z oregano, mniam :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, bardzo lubie sos tzaziki:) To jest wspaniałe także do grilowanego mięsa...

    OdpowiedzUsuń
  5. dzisiaj zrobiłam tzatziki z ogórkiem i cukinią, smakowało mi bardzo, moja znajoma z cypru podpowiedziała mi, żeby do sosu dodawać jeszcze oregano, wtedy smak będzie bardziej intensywny.
    tola

    OdpowiedzUsuń