logo

logo

niedziela, 10 lutego 2013

Chleb cebulowy z otrębami





Składniki:
maślanka (400ml)
otręby pszenne/owsiane (50g)
cebula (300g)
mąka pszenna (500g)
1-1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli





Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, solimy i dusimy na patelni, pod przykryciem, aż zmięknie, a nadmiar wody odparuje. Zostawiamy do przestygnięcia.

Do miski wlewamy maślankę, wsypujemy sól (opcjonalnie), sodę, podsmażoną cebulę i otręby. Dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Ma mieć konsystencję raczej zwartą, ale będzie się kleić. Na blaszce nie ma się rozlać, gdyby takie było dosypujemy trochę mąki. Przekładamy ciasto na blachę, na papier do pieczenia i formujemy bochenek. Nie wygładzamy ciasta, nie uklepujemy, dzięki temu będzie mieć fajną skórkę. Pieczemy w temperaturze 200st. ok. 50 minut. Z podanych proporcji wychodzi 30 kromek.

 
Zrobiłam podłużny bochenek, na całą długość największej blachy. Ładnie wyrósł, odpowiednio popękał i pięknie przyrumienił. Jest mocno cebulowy, lekko wilgotny, delikatnie słodkawy od cebuli, a skórka przypieczona i ta cebulka na skórce, aż brązowa i chrupiąca.

Zwracam uwagę jedynie na sól, żeby nie przesadzić, jeśli solicie cebulę do smażenia, to już później ostrożnie i do smaku.

Przypadkiem zapomniałam dać jakiegoś tłuszczu, ale okazał się zbędny, bo i bez tego smakuje i jest chrupiący.

Chleb bez drożdży, na sodzie, a że soda lubi maślankę, to też jej użyłam. Naprawdę przepyszny chleb i wszystkim, którzy lubią cebulowy – bardzo polecam!









Wartość energetyczna całego chleba – 2160kcal

Wartość energetyczna 1 kromki – 70kcal

40 komentarzy:

  1. Wyglada super, na pewno jest smaczny :) ja pewnie dodalabym jeszcze do cebuli czosnek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także na pewno wypróbuje :) A czy piekłaś już może wypieki z fasoli ? Spotkałam się już z np. mufinkami z fasoli czy ciastkami. A bardzo ciekawa jestem twojej opinii na ten temat :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam. W bufecie imprezowym jest chleb z fasoli na słono. Bardzo dobry, kilka razy już robiłam na imprezy, bo jest hitem. Piekłam też muffinki z soczewicy czerwonej. Dobre, ale za często nie robię, bo dzieci wolą takie normalne muffinki na mące i w rezultacie z takimi na fasolach/soczewicy zostaję sama, mąż też woli na mące.

      Usuń
  3. uwielbiam chleb z cebulą, na pewno go wkrótce zrobię jak tylko zjem swój otrębowy chlebek :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm... najlepszy jest jeszcze cieplutki! już czuję ten zapach :)
    Co do wypieków z fasoli - właśnie wczoraj robiłam muffinki i jakoś nie bardzo mi podeszły, aczkolwiek wysmarowane dżemem niskosłodzonym są zjadliwe :) może fasola, którą użyłam była nie taka..
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w nich coś innego i po własnej rodzinie widzę, że to kwestia gustu i smaku.

      Usuń
  5. Magdo; Twój blog ma tylko JEDNĄ wadę: zawsze odczuwam wilczy apetyt gdy go przeglądam i za każdym razem pędzę do kuchni coś zjeść :)
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że tylko jedną, chociaż przy założeniu, że to blog dietetyczny może być to problemem :P

      Usuń
  6. Czy jesli z tego ciasta chcialabym zrobic buleczki a nie chleb, to ile czasu by trzeba bylo je piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułki wszelkie piekę około 15-20 minut. A wiesz, że wczoraj nawet dumaliśmy czy by bułek z tego nie zrobić, byłoby więcej chrupiącej skórki!

      Usuń
    2. Witam!

      Zrobiłem dzisiaj, a właściwie przed chwilą, z Pani przepisu bułeczki. Muszę powiedzieć, że są bardzo pyszne.
      Zamiast zwykłem mąki użyłem pszennej razowej, sądzę, że przez to bułki są cięższe i wilgotniejsze, ale jak dla mnie idealne.

      Dziękuję za przepis!
      David

      Usuń
  7. Wyglada przepysznie! Jutro jak bedzie czas to upiekie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No to jutro mam zajęcie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to ciekawa jestem czy smakował :)

      Usuń
  9. a próbowała go Pani piec w keksówce? U mnie w domu najczęściej tak pieczemy chleby, ale nie każdy wychodzi, stąd moje pytanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, tylko tak piekłam. Ale powinien wyjść w keksówce, nie jest to ciężkie ciasto, bo tylko z mąką pszenną. Z pełnoziarnistą bywa różnie.

      Usuń
  10. to spróbuję :) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pani Magdo! Chlebek wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje(niestety nie miałam jeszcze czasu wypróbować). Jesli mogę coś zaproponować: kilka lat temu spisałam bardzo podobny przepis z tv na bułeczki - te już przeze mnie sprawdzone: Ok.400ml maslanki albo kefiru, 1 jajko, 450g mąki, 1 płaska łyżeczka sody, sól, 1 łyżka cukru, duża garść rodzynek. Do kefiru dodać jajko i rozmieszać. dodać stoponiowo mąkę i pozostałe składniki i mieszać energicznie w dużej misce. Wyrobic delikatnie na stolnicy, uformować rulon i kroić na małe kwadraty. Blachę wysypac mąką, wyłożyć bułeczki i piec 10-12min. w 230 stopniach. Można podobno upiec z tego ciasta chleb (nie próbowałam) i wtedy pieczemy 45 minut (przez 15min. w 170stopniach potem podkręcić do 200). Polecam do wypróbowania! Justyna

    OdpowiedzUsuń
  12. Własnie upiekłam. Jest to mój pierwszy chleb jaki w zyciu piekłam bo zawsze uwazałam ze mi nie wyjdzie a ten jest poprostu REWELACJA!!! Łatwy i przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, to super, bierz się za następne :)

      Usuń
  13. Jeśli zrezygnowałabym z otrębów (bo nie mam), musiałabym dodać więcej mąki-tylko zastanawiam się ile...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, nie chcę strzelać w ciemno. Ale może to dobry pomysł, żeby zrobić taki cebulowy tylko z mąką. Albo poszukaj na blogu zwykłego chleba, bez otrębów i po prostu dodaj cebulę. Powinno się udać.

      Usuń
  14. Mi coś nie wyszedł, w środku niedopieczony, a na zewnątrz -przez to, że przetrzymałam dłużej- twardy :( Ale na zdjęciach wygląda tak apetycznie, że kiedyś spróbuję jeszcze raz. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A termoobieg używałaś czy góra-dół?

      Usuń
    2. Góra-dół, czy to był błąd?

      Usuń
    3. No nie, to tak jak ja. Termoobieg to by był błąd, bo za szybko skórkę spieka. To nie mam pojęcia. Może daj niżej w piekarniku, żeby dól Ci się szybciej przypiekł niż góra, wtedy dłużej potrzymasz, a jeszcze będzie miał normalną skórkę.

      Usuń
  15. jak zauważyłaś Madziu, nadrabiam zaległości w gotowaniu i przez ostatnie parę dni okupuję Twój blog bezustannie! :)
    właśnie upiekłam kolejny chlebek, cebulowy, dodałam otręby żytnie (nie miałam innych), jogurt zamiast maślanki i mąkę pszenną pełnoziarnistą, mój chleb właściwie jest porowo - cebulowy, bo bardzo lubię takie połączenie i wiesz, wyszedł .. smakuje wybornie, właśnie go wcinam z serem białym i miodem, oczywiście nikomu nie polecam takiego połączenia, bo moje smaki są lekko wykrzaczone, ale ja dzisiaj jestem w niebie :)
    dziękuję Ci za te wszystkie wspaniałe przepisy!
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tola, moja wyobraźnia nie sięga tak daleko, żeby sobie wyobrazić jak smakuje por z miodem :) Ale to może być dobre ;)

      Usuń
  16. Witam, czy można zamiast mąki pszennej użyć mąki pełnoziarnistej pszennej bądź żytniej ? Pozdrawiam Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko można tylko kwestia proporcji, musisz kombinować, bo pełnoziarnista jest inna niż pszenna w sensie gęstości ciasta.

      Usuń
  17. Bez drożdży?
    Nie wyjdzie zakalec i zbyt twardy i płaski???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest taki jak na zdjęciu, jak dasz do jakiegoś korytka, pewnie będzie wyższy.

      Usuń
  18. zrobiłem tydzień temu z 1,5 łyżeczki sody i czuć było niemile, dziś dałem jedną łyżeczkę i po prostu nie jadłem nigdy tak dobrego chleba
    dzięki wielkie
    paweł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżeczka łyżeczce nie równa :P A ten chleb jest jednym z moich ulubionych :) Bo ja kocham cebulę, najbardziej w postaci po podsmażeniu, kiedy jest słodkawa!

      Usuń
  19. zamiast mąki pszennej można dodac żytnią typ 2000 ?

    OdpowiedzUsuń
  20. Do konsumpcji brakuje 20 min ;) póki co wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
  21. chlebek wyszedł boski <3 Dzięki za wszystkie przepisy, jesteś niezastąpiona! :)
    pozdrawiam
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  22. Włożyłam chlebek do piekarnika i po 20 minutach już się bardzo rumieni. Czy tak ma być? Nie spali się do końca czasu pieczenia?

    Pozdrawiam,
    Klaudia

    OdpowiedzUsuń