Składniki:
mąka pszenna (250g)
mąka pełnoziarnista pszenna (250g)
otręby pszenne (100g)
maślanka (500g)
masło (20g)
1 łyżeczka cukru (10g)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
mąka pszenna (250g)
mąka pełnoziarnista pszenna (250g)
otręby pszenne (100g)
maślanka (500g)
masło (20g)
1 łyżeczka cukru (10g)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, otręby, sól, sodę i cukier. Mieszamy dokładnie. Dodajemy maślankę i zagniatamy ciasto, powinno mieć kształt kuli, ma być klejące i elastyczne. Na końcu dodajemy roztopione masło i chwilę wyrabiamy. Formujemy bochenek, kładziemy na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 40-50 minut, aż pięknie się zrumieni i przypiecze.
Do miski wsypujemy obie mąki, otręby, sól, sodę i cukier. Mieszamy dokładnie. Dodajemy maślankę i zagniatamy ciasto, powinno mieć kształt kuli, ma być klejące i elastyczne. Na końcu dodajemy roztopione masło i chwilę wyrabiamy. Formujemy bochenek, kładziemy na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 40-50 minut, aż pięknie się zrumieni i przypiecze.
Chleb absolutnie przepyszny i zdrowy!
Dietetycznie niebezpieczny, bo ciężko się oprzeć kolejnej kromce, ale tak jest zawsze w przypadku domowych chlebów.
Zrobiłam okrągły, więc ciężko powiedzieć ile by wyszło kromek, więc na potrzeby wyliczeń przyjmuję, że standardowo, przy kształcie podłużnym wychodzi 30 kromek.
Wartość energetyczna całego chleba otrębowego – 2460kcal
Wartość energetyczna 1 kromki – 80kcal
Wartość energetyczna 1 kromki – 80kcal