logo

logo

poniedziałek, 18 lutego 2013

Krem bananowo-czekoladowy

Kto tęskni za Nutellą na diecie? Znalazłam substytut, którym można się zadowolić. Autorką pierwotnego przepisu jest Karolina, która prowadzi blog QuchniaWege. Kombinuje w kuchni jak szalona poszukując substytutów dotychczasowych smakołyków. Do tego testuje mnóstwo „wynalazków” ze zdrowej żywności, na co ja czasu nie mam, więc odsyłam do niej, w poszukiwaniu nowości.

 




Składniki:
1 awokado (125g)
1 dojrzały banan (125g)
orzeszki ziemne (10g)
2-3 łyżeczki miodu (30g)
1 łyżeczka kakao (5g)







Przygotowanie:
Do miski wrzucamy miąższ awokado, dojrzałego i słodkiego banana (125g - waga po obraniu), miód, obrane orzeszki i łyżkę kakao. Wszystko mielimy blenderem na gładki krem, ewentualnie z wyczuwalnymi kawałkami orzeszków. Przepis zmodyfikowałam lekko z braku składników, ale efekt naprawdę super!

Banan – musi być dojrzały i miękki. Wtedy można dać nawet mniej miodu.

Orzeszki – zachowując podejście dietetyczne dodałam zaledwie kilkanaście orzeszków, dla aromatu i lekkiego posmaku.

Kakao – dałam łyżeczkę dla koloru i mi wystarczyło, żeby nabrało zapachu i czekoladowego smaku.

Cały krem z takich proporcji waży 295g.





Wartość energetyczna całego kremu – 520kcal

Wartość energetyczna w 100g – 175kcal/100g

Wartość energetyczna w 100g prawdziwej Nutelli – 530kcal/100g