logo

logo

czwartek, 21 lutego 2013

Ciasto WZ w wersji dietetycznej

Na Waszą prośbę przedstawiam odchudzone ciasto WZ. Opinie najbliższych pozytywne. Moja mama powiedziała, że bardzo jej przypomina to, które zna w wersji tradycyjnej. Mój mąż bardzo chwalił, a mały Kuba stwierdził: No mama, wyszło Ci to ciacho, nie ma co. 




Składniki na placki:
4 jajka (240g)
cukier (30g)
mus owocowy (200g)
mąka pszenna (80g)
kakao (20g)
1,5 łyżeczki sody

Składniki na krem:
2 twarogi President 0% (700g)
cukier waniliowy (30g)
cukier (30g)
woda (50ml)
żelatyna (10g)


Składniki na poncz:
woda (50ml)
1 łyżeczka cukru (10g)
sok z ½ cytryny

do posypania 4 kostki czekolady startej na wiórki (20g)



Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy cukier, a następnie kolejno żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mus owocowy. Może to być mus zrobiony z jabłek, gruszek, pigwy lub jakiś niskosłodzony dżem. Miksujemy tak długo, aż wszystkie składniki się ładnie połączą. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z sodą i kakao, żeby uzyskać jednolity kolor. Mieszankę dosypujemy do masy jajecznej i miksujemy. Dwie blaszki o wymiarach 15x30cm wykładamy papierem do pieczenia i do każdej wlewamy połowę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30 minut. Plaski wyciągamy i studzimy.

Przygotowujemy krem. Do miski wrzucamy dwa twarożki, dosypujemy cukier waniliowy i cukier, miksujemy blenderem. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, po czym dolewamy ją powoli do sera i miksujemy tak długo, aż krem będzie lśniący i puszysty. Taka ilość żelatyny spowoduje, że masa serowa lekko stężeje i utrzyma konsystencję kremu. Ale nigdy nie stężeje tak, jak np. serniki na zimno. Najlepiej odstawić krem do lodówki na pół godziny.

Placki nakłuwamy widelcem i ponczujemy. Poncz robimy z gorącej wody, soku z cytryny i łyżeczki cukru. Placki przekładamy tężejącym kremem, takiej konsystencji, żeby się już nie lał. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy startą na wiórki czekoladą.

Z podanych proporcji wychodzi 12 kawałków.




Wartość energetyczna całego ciasta WZ w wersji dietetycznej – 1800kcal

Wartość energetyczna 1 porcji dietetycznej - 150kcal

Wartość energetyczna 1 porcji tradycyjnej – 470kcal




72 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dietetyczne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione ciasto! Skuszę się na pewno :)

    Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie można kupić te serki? Nie mogę ich znaleźć.
    Paula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go w biedronce tylko widzialam

      Usuń
    2. Ja też nigdzie nie mogę znaleźć tych serków, a wielokrotnie się tu przewijają....

      Usuń
    3. president mozna kupic w biedronce
      dobra alternatywa jest tez serek emilki ktory mozna kupic w tesco w 500g opakowaniu (68kcal/100g)

      Usuń
    4. Dokładnie, w Biedronce jest. A do Tesco nie chodzę, to nie wiedziałam. W takim razie w Tesco inny można dostać, też się nadaje kalorycznie :)

      Usuń
    5. Te serki to jakie konkretnie mają być?
      Takie o co na nich napisane jest TWARÓG czy PRESIDENT Ser Brie czy PRESIDENT Ser Camembert?
      Bo chyba mam nie te co trzeba, a ostatnio wysyp przepisów z serkiem President. Ale którym? :P

      Usuń
    6. Napisane jest: Twarożek President 0% lub druga wersja bez 0%. Naturalny kremowy serek, konsystencji jak homogenizowany, ale bez smaku, bez soli i bez cukru.

      http://a.pl/nabial/sery/president-twarog-delikatny-naturalny-0-380g

      Usuń
  4. Super wersja :)) Do wypróbowania na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. NO wygląda smakowicie! Choć ja chwilowo nie mam parcia na słodkie, za to na pizze owszem;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, akurat wczoraj zjadłam tą niedietetyczną porcję :)
    Ale z chęcią spróbuję coś lżejszego.

    Ps. President w Biedronce :) I 0% i 4%.

    OdpowiedzUsuń
  7. hm jak juz jestesmy przy deserach z uzyciem serkow twarogowych to moze uda sie pani wymyslec jakis cudowny przepis na dietetyczne cieple lody? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może... mąż zakazał pieczenia i słodkości :P także póki nie zmieni zdania (daję mu 3 dni) to nie piekę i nie robię deserów :)

      Usuń
  8. Anonimowy
    Ciepłe lody można zrobić z ubicia zimnego mleka skondensowanego 4% + odtłuszczone mleko w proszku :)
    Tylko proporcję samemu trzeba wymierzyć.

    Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  9. super pomysł, uwielbiam te ciasto, szczególnie w wykonaniu mojej mamy, ale nie jadłam już dawno, bo to niezła bomba kaloryczna.
    przepis zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A jakby tak mus marchewkowy...? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedziałam! przeszło mi przez myśl. Aniu na pewno wyjdzie. Chodzi o to, że bez musu jakiegoś ciasto będzie suche jak biszkopt, a my nie chcemy biszkoptowego ciacha tylko cięższe i mokre jak w WZ. Stąd zamiast margaryny/masła mokry mus :)

      Usuń
    2. No wiesz, uzależnienie jeszcze mnie nie puściło :)
      Zaraz robię kolejną porcję, bo tą marchewkę to nawet mój mąż mi wyjada :)
      Ja też zawsze zamiast tłuszczu daję do ciast jakiś owoc albo tarte warzywo. Dodają tej "wilgotności" z tłuszczyku.

      Usuń
  11. Ja nie cierpię ciast z masami i kremami, bo pełno w nich masła czy nawet margaryny, a jak wyobraziłam sobie ten krem na bazie twarożku to palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, tortów nie znoszę, jedyne kremiaste, które zawsze lubiłam to karpatka, pod warunkiem, że krem budyniowy będzie z torebki. Już taki domowy kręcony z margaryną mi nie wchodził. Ja lubię babki, pierniki i ciasta tzw. suche.

      Usuń
  12. Wspaniale...Wygląda obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda prześlicznie :)
    ale nie mam dla kogo zrobić, sama nie lubię słodyczy, a mąż woli wcinać te niedietetyczne :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To by wciął, nie mów, że dietetyczne i zobaczysz, że zje.

      Usuń
    2. Mój też na początku był mocno sceptyczny jak się dowiedział, że robię ciasta i desery dietetyczne.
      Ja z racji mega uzależnienia nie używam też cukru, zawsze albo jakiś słodzik, albo stewia, więc te desery mają inny smaczek.
      Teraz zawsze pyta, czy to "normalne" ciasto czy dietetyczne, bo jak dietetyczne to on chce drugą porcję :)

      Usuń
  14. oka, tak zrobię :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. Bardzo lubię Twoją stronę, niestety od ponad tygodnia zniechęcająco długo się otwiera. Czy tylko ja tak mam?
    Poza tym, wiele pomysłów na odchudzanie dań jest świetnych, ale zastanawia mnie drastyczny brak tłuszczu i nabiał 0%. Nie mogę znaleźć w zasadach - w ogóle nie używasz tłuszczu? Serek President w wersji normalnej ma 4%, więc nie tak dużo. Też smażę niemal wszystko bez tłuszczu, jednak do gotowego dania dodaję łyżkę oliwy, oleju lnianego itp. W przepisie na w-z są żółtka, wiórki, więc trochę tłuszczu jest, ale wiele posiłków, w tym obiadów, masz zupełnie beztłuszczowych. Mogę prosić o wyjaśnienie dlaczego? Nie odbiło się to na kondycji skóry, włosów,gospodarce hormonami? Z góry przepraszam, nie "atakuję". Cieszę się, bo takie ciacho w wersji ze zwykłym serkiem albo jogurtem 2% też będzie świetne. Rolady z kurczaka, farsze do pierogów w waflach - super. Nie wpadłam na to. Chcę spróbować farszu w papierze ryżowym. A może już próbowałaś?
    Pozdrawiam
    Małgorzata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nabiał 0% używam tylko i wyłącznie do deserów. Uważam, że desery to nic odżywczego, więc nawet nabiał zeruję, byleby zaspokoić słodyczowy głód niskim poziomem kalorii. Do codziennej diety i gotowania używam normalne produkty, prawie nigdy Light, piszę o tym w informacjach o nabiale.

      Co do tłuszczu. Każdy sobie może dać oliwę gdzie tylko chce, to już według własnego uznania. Nie podaję jej w przepisach, bo ludzie traktują przepisy jak wyrocznię. I jak w każdym napiszę łyżka oleju, to do każdego dodadzą łyżkę i bilans kaloryczny na koniec dnia będzie zbyt wysoki (jak na dietę). O tym pisałam chyba we wstępie do sałatek, tak mi się wydaje.

      Generalnie tak maksymalnie odchudzam tylko desery i ewentualnie jakieś pizze i zapiekanki, bo tam żółty ser tradycyjny by kalorycznie mnie nie zadowolił. Reszta idzie na normalnych produktach nie Light.

      Ale już naprawdę nie pamiętam gdzie o tym wszystkim są w wzmianki, bo o tym oleju to chyba nie skłamię jak napiszę, że z 50 razy odpowiadałam czemu nie podaję tego w przepisach :) Ale rozumiem, nie każdy czyta wszystkie komentarze, więc odpowiadam 51 raz i wcale nie traktuję tego jako atak :)

      Usuń
  16. A myślisz, że serek President można ew zastąpić zmielonym białym chudym serem (jakby Presidenta w Biedronce brakło?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jakby brakło to ja bardziej bym tu widziała normalny serek wiejski, który trzeba by zmiksować blenderem, z tą śmietanką razem, żeby był gładki i lśniący. Skoro majonez z serka wiejskiego wychodzi gładki, to i tu się przyda, a kalorycznie też jest ok, ciut więcej, ale z pewnością nie ma co przesadzać i aż tak liczyć.

      Biały chudy będzie po pierwsze za suchy, po drugie zbyt serowy, a ta masa z Presidentem smakuje jak krem, nie jak ser.

      Usuń
  17. a czym mogę zastąpić żelatynę? tzn czymś "bezmięsnym"?
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agar, sama nie używam, ale siostra moja używa. W necie można kupić.

      Usuń
  18. Mam niestety "na stanie" tylko tortownicę. Czy podane proporcje bedą odpowiednie? Jesli nie to jak zwiększyc? I piekłabym to jako całosc,a pozniej ciasto na pół, ile powinno się wtedy piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapomniałam napisac, tortownica 24cm

      Usuń
    2. Na oko oceniam, że powinna być ta tortownica wystarczająca. No najwyżej Ci wyjdzie niższe, to będziesz wiedzieć na przyszłość. Co do pieczenia - wyższe ciasto, to musisz próbować, myślę, że z 10 minut dłużej to na pewno, a potem patyczkiem sprawdzaj.

      Z ciekawości napisz lub zrób zdjęcie i pokaż jak to wysokie wychodzi w tej tortownicy, może to by był dobry pomysł na lekki torcik :)

      Usuń
    3. na pewno się podzielę "wrazeniami" :)

      Usuń
    4. a na przyszłość bardzo przydatny link:-) http://przeliczarka.heroku.com
      ja korzystam nieustannie. as

      Usuń
    5. oooo, nie znałam takiej strony:)
      WZ zrobiłam, PRZEPYSZNA!!!! W zyciu nikt by nie powiedział, ze to jest jakaś odchudzana wersja!!! Proporcje rzeczywiscie wyszły idealne, ale wcale nie trzeba bylo dluzej piec, ciasto piekło się 30 minut a to i tak chyba ciut za dlugo, bo juz zaczynało sie powoli przypalac z gory.


      Magda, tak z innej beczki: masz moze pomysł/przepis na 'odchudzone' ciasto do tarty?

      Usuń
  19. Wszystko super, przepisy extra, ale ile ja się zawsze namęczę, żeby znaleźć przeliczniki z tych gramów na łyżki:-) Jakby to nie był problem bardzo proszę o choć jeden przepis z "normalnymi przelicznikami". Pozdrawiam
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie to że jestem leniwa, po prostu są w internecie różne przeliczniki i nie wiem który jest prawidłowy.Paula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mam złe wieści, bo z kolei mam w domu szklanki, które nie są standardowe, łyżki w trzech rozmiarach i operuję tylko wagą lub internetowymi przelicznikami w drugą stronę, ze szklanek na gramy.

      Usuń
  21. Zrobiłam wczoraj z podwójnej porcji na blaszce 25X35 cm. Dałam 200g dżemu niskosłodzonego brzoskwiniowego i 200 g startej marchewki z jabłkiem, a do 140 g serka 0% dodałam 2 bite śmietany w proszku i łyżkę cukru i 20 g rozpuszczonej żelatyny. Tak puszystego i lekkiego ciasta to nie upiekłam nigdy w życiu, a serek miał smak jak gęsta , tłuściutka smietana. PYCHOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Iwona W.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pani Magdo chętnie skorzystam z przepisu na cisto mąż bedzie zachwycony :) Chciałabym się Pani zapytać , co Pani sadzi na temat babki majonezowej wiem ze majonez jest baradzo kaloryczny ale jednak mniej kaloryczny od tradycyjnej margaryny czy na niedzielne przyjęcię mogę pozwolic sobie na kawałek babki jestem na diecie 1200 kalorii, a raczej byłam teraz póbuje stabilizowac wage czy w tej stabilizacji moge pozwolic sobie na wypieki tzw domowej roboty oczywiscie wszystko w granicach rozsadku ( kawałek) tego o którym wspomniałam
    Czekam na podopowiedz ,
    bardzo lubię Pani przepisy Pani blog odgladam codziennie
    Pozdrawiam Pani imienniczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonez Winiary - 703kcal/100g
      Margaryna Kasia - 680kcal/100g

      Tylko przykłady podałam, różni się to między producentami, ale nieznacznie.

      Co do babki majonezowej - moim zdaniem kaloryczne wygląda to średnio. Ja będąc na diecie bym nie zjadła, bo to mała bomba kaloryczna (jak na taki mały kawałek). Na szybko znalazłam przepis i wyszło mi, że cała babka ma ok. 4800kcal (wszystko zależy od przepisu), więc jak ją podzielimy na 16 małych porcji, to jedna ma ok. 300kcal.

      Usuń
  23. Pani Madziu dziękuje ze tak szybko Pani odpisała problem tkwi w tym ze ja nie potrafie siebie zaakceptowac w przeciegu roku schudłam 15 kg mam problemy zdrowotne przez odchudzanie zaburzył mi sie cykl. I nie wiem czy własnie moze powinnam troche zacząć jesć normalnie w sensie od czasu do czasu np kawałek normalnego ciasta kawałek jakiegos mięsa dodam ze nie jem juz smazonego od tamtego schudnięcia cały czas gotuje w wywarze warzywnym z marchewki pietruszki cebuli ogolnie w warzywkach to dusze np polędwiczki , udko z kurczaka , polędwiczki z idnyka jem wafle ryzowe odkryłam które maja tylko 19 kalorii dzięki jednej osobie co na blogu w kometarzach tu napisała o nich .Zauwazyłam ze mojen życie opiera sie tylko na tym liczeniu tych kalorii mam 175 cm i waze 63 niekiedy 64 kg ale mam taki brak słodkiego ze jak mama przynosi wypieki to po kawałku skubne tego to tamtego w granicach rozsądku czy Pani tez je normalne ciasta tzn nie takie dietetyczne czy juz wogole ja sie boje ze od kawałka czy dwóch przytyje, ostatnio miałam starsznego doła z powodów osobistych i zjadłam wiecej niz kawałek nie przytyłam nic ale boje sie co bedzie jak to bedzie coraz częsciej mi sie zdarzało prosze o porade, i
    Pani imienniczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od jednego kawałka się nie przytyje. Ale ja nie jem, nie dlatego, że się boję, że od jednego przytyję. Ja wiem jak działa na mnie słodkie, zjem dziś jedno, to za tydzień kolejne, a potem się odstępy czasu będą zmniejszać i wrócę do nałogu dzień w dzień. Raz odpuściłam na święta i dopiero po miesiącu udało mi się na nowo przestać jeść. Od tego doświadczenia wiem, że nie póki mnie nie ciągnie - nie jem.

      Usuń
  24. Nie wiem o jaki serek chodzi President ale to serek homogenizowany czy twaróg czy serek wiejski taki jak twaróg ze śmietanką co można dodać np. rzodkiewkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twarożek, naturalny, bez cukru i bez soli.

      Usuń
  25. Planuje zrobic to ciasto dzis wieczorem, ale mam (byc moze smieszne) pytanie - jak wyglada taki mus owocowy i z jakich owocow jest wykonany?Bylabym bardzo wdzieczna gdyby mogla podac Pani jego kalorycznosc na 100 g, wtedy moglabym znalezc cos podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mus owocowy - obierasz 2 jabłka, wrzucasz pokrojone w kostki do garnka, podlewasz odrobiną wody, jak jabłka zmiękną i się rozpadną miksujesz blenderem lub rozgniatasz widelcem. Nic więcej. :)Czyli wszelkie jabłka, gruszki, lub gotowe ze sklepu jabłka prażone...

      Usuń
  26. Zrobilam dzisiaj te cudo!Zrobilam je z czystej ciekawości smakowej a również dlatego ze ide jutro w gości i zadeklarowałam się ze cos upioke no i ogladajac mase roznych przepisów i te masla w nich tyle maki to jakos mi się odechcialo piec:(Az tu nagle przypomniałam sobie o tym Twoim cudzie no i zrobiłam i przyznam ze warto było!!!POLECAM bo i pięknie wygląda i pysznie smakuje!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No o super, że Ci posmakowało :)

      Usuń
  27. Pyyyyyszne. Zrobiłam je na dużej blaszce i po upieczeniu przekroiłam na pół.
    Ponieważ mam w domu małego alergika zamiast kakao użyłam KAROB ( o którym się dowiedziałam na innej Pani stronie i baaaardzo za tą wiedzę dziękuję, bo syn ma 6 lat i wiele smakołyków nie może jeść). W smaku, uważam,że nic przez te zamianę nie straciło.
    Wilgone, mięciutkie i na pewno mniej kaloryczne.

    OdpowiedzUsuń
  28. Dieta zawsze kojarzyła mi się z czymś jałowym, bez smaku, natomiast Ty całkowicie to wyobrażenie wywróciłaś do góry nogami :)
    Od dawna korzystam z Twoich przepisów, ale jestem raczej cichą fanką tej strony. Zrobiwszy jednak dzisiaj to ciasto, nie mogę dłużej milczeć....
    Jesteś genialna!!!! Ciasto jest tysiąc razy lepsze niż jego niezdrowy oryginał.
    Dzięki, że jesteś i chce Ci się dzielić z nami takimi cud-przepisami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jedno z naszych ulubionych odchudzonych ciast :)

      Usuń
  29. Pysznie wyglada :) Mam ochote je zrobić, chociaż lepiej by dla mojej figrury było, gdybym nie probowala. Chyba tez jestem uzależniona od słodyczy, jak sobie z tym poradzic? nie jem w dużych ilościach, ale codziennie zjadam kawałeczek czekolady albo ciastka. Żeby schudnąć ( jem niskokaloryczne dania) powinnam całkiem wystrzelić sie slodyczy? Czy moge pozwolić sobie na małe co nieco na przykład porcje takiego ciasta? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. * wystrzec się słodyczy miało być :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Do ciasta należy użyć mąki typu 450 albo 500 pszennej ? Czy dobra też będzie pełnoziarnista ?
    Czekam z nadzieją na szybką odpowiedź.

    Pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam właśnie ciasto i niestety w ogóle mi nie urosło ;/ Jaka może być przyczyna ?

      Ania

      Usuń
    2. Pełnoziarnista pewnie tak, ale w innych proporcjach - nie wiem jakich. A czemu nie urosło, to ja nie wiem, mi rośnie zawsze.

      Usuń
    3. Może z sodą było coś nie tak :P Albo jabłka, które robiłam na mus były w za dużych kawałkach i obciążyły za bardzo. Nie mam pojęcia, ale zrobię na pewno jeszcze raz bo mimo mizernego ciasta to bardzo mi smakowało :) Lekkie, idealne na oduczanie się jedzenia słodyczy :)

      Usuń
  32. Mi też nie urosło ciasto. Nic specjalnego ten przepis, a szkoda. Na zdjęciu wygląda ładnie, ale w rzeczywistości, to szkoda pracy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam w ten weekend inne ciasto na tym spodzie i wyrosło tak samo jak to na zdjęciu, więc proporcje są dobre.

      Usuń
  33. Moje ciasto WZ wyszło idealne!Wprowadziłam pewne modyfikacje,których polecam spróbować,bo wpływają na większą autentyczność tego ciasta,którym kiedyś pewnie większość z nas się objadała...Górną część biszkoptu pomazałam od spodu dżemem niskosłodzonym.Zostawiłam ze dwie łyżki masy serowej i wysmarowałam ciasto na górze,posypując je później tartą czekoladą.No i darowałam sobie ponczowanie ciasta,jest naprawdę zbyteczne.Smakuje niesamowicie po schłodzeniu!Jestem oczarowana!!!Pzdr Monika

    OdpowiedzUsuń
  34. Pani Magdo nie znalazłam Presidenta 0%...musiałam wziąć ten zwykły... Czy moje ciasto będzie dużo bardziej kaloryczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, trochę będzie, ale w przeliczeniu na kawałki, to będą jednostki. Różnica by była jakby to był mascarpone albo jakiś tłusty biały ser.

      Usuń