logo

logo

piątek, 22 lutego 2013

Soczewica brązowa w kurkumie





Składniki:
soczewica brązowa sucha (100g)
2 duże cebule (200g)
2 duże marchewki (200g)
pęczek zielonej pietruszki
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma)


 




Przygotowanie:
Soczewicę moczymy ok. 2 godzin i gotujemy do miękkości. Najlepiej czas moczenia i gotowania sprawdzić na opakowaniu i tego się trzymać. W wersji szybkiej można użyć soczewicy z puszki. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce i gotujemy w wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z kurkumą pod przykryciem, aż będzie miękka. Soczewicę, marchewkę, cebulę i posiekaną natkę pietruszki mieszamy i przyprawiamy. Można jeść na ciepło i na zimno.




Wartość energetyczna całej soczewicy w kurkumie – 450kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 soczewicy) – 115kcal