logo

logo

czwartek, 21 lutego 2013

Muszle nadziewane szpinakiem i mozzarellą





Składniki:
muszle makaronowe (25szt)
szpinak rozdrobniony (400g)
2 duże cebule (200g)
groszek zielony (200g)
1-2 ząbki czosnku
1 mała mozzarella (125g)
przyprawy (sól, pieprz)




Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przemywamy zimną wodą.

Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Kiedy odparuje nadmiar wody studzimy. Do zimnej masy szpinakowej dodajemy startą na tarce mozzarellę, groszek, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Napełniamy muszle. Można podawać na zimno, podgrzane na patelni, żeby rozpuścił się ser lub można zapiec w piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi 25szt.

Co do mozzarelli – zastanawiałam się nad Zottarellą Light, ma mniej kalorii, ale w sumie na tyle mało jej tu dajemy, i jeszcze rozkłada się to na 25 muszli, że zwykła mozzarella nie zaszkodzi nawet na diecie. Przy zastosowaniu Zottarelli Light (157kcal/100g) a mozzarelli (254kcal/100g) różnica na 1 muszli to tylko 5kcal.




Wartość energetyczna wszystkich nadzianych muszli – 1250kcal

Wartość energetyczna 1 muszli z nadzieniem szpinakowym – 50kcal