logo

logo

wtorek, 19 lutego 2013

Deser waniliowy z musem z kiwi





Składniki:
kiwi (500g)
1 serek President 0% (350g)
1 cukier waniliowy (15g)


 






Przygotowanie:
Kiwi obieramy i mielimy blenderem na mus. Ważne, żeby kiwi było dojrzałe i miękkie, wtedy nie musimy dosładzać i oszczędzamy kalorie na zbędnym cukrze.

Serek biały President wrzucamy do naczynia, dodajemy cukier waniliowy i miksujemy go blenderem. Polecam użyć do tego blendera (nie łopatek), bo wtedy masa serowa robi się bardziej kremowa i puszysta. Do czterech szklanek naprzemiennie wkładamy masę serową i mus z kiwi.

Wskazówka techniczna:


Ser jest gęsty, kiwi wodniste, więc żeby uzyskać efekt pasków i żeby ser nie „utopił się” w kiwi należy przy wkładaniu masy serowej zaczynać od ścianek szklanki. Wtedy zostanie biały ślad i efekt pasków gwarantowany. Z podanych proporcji wychodzą 4 desery.



Wartość energetyczna wszystkich składników – 560kcal

Wartość energetyczna 1 deseru waniliowego z musem z kiwi – 140kcal 


 

26 komentarzy:

  1. Pieknie podane, wyglada bardzo apetycznie a jakie to proste! Super pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam trochę kiwi w lodówce i co najmniej jednego chętnego w domu na taki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka , lubię takie deserki ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiś czas temu miałam "fazę" na kiwi.
    Po czterech koszykach zjedzonych w formie koktajli, na razie mi przeszło :)
    Ale połączenie z chudym nabiałem, zdecydowanie również polecam :)
    W ramach niedietetycznej perwersji - można dodać banana ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty perwersjo :) Ale fakt, biały serek dobry z kiwi :)

      Usuń
  5. A jakby tak dodać troszkę żelatyny?
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelatyna nie działa z kiwi i z ananasem. Ale AGAR już tak, więc można dodać agaru.

      Usuń
  6. Kiwi się z żelatyną nie zsiądzie raczej. Albo trochę się zetnie ale i tak będzie puszczać płyn.

    OdpowiedzUsuń
  7. haha wczoraj zrobilam cos takiego tylko ze z truskawkami zamiast kiwi :D
    dodatkowo oszukalam troche i do serka dodalam ubite na sztywno bialko dzieki czemu porcja wyszla wieksza :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam z serkiem Figura(bez cukru. wyszło smacznie kwaśne :) Niestyety nie wyszły mi takie ladne paseczki jak na zdjeciu...ale to chyba kwestia praktyki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, strasznie podoba mi się Twój blog, przeglądam go już od jakiegoś czasu :) Mi deser wyszedł tak: http://i.imagebanana.com/img/bz5u4svq/DSCN9716.JPG :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Noo, prawie jak deserek ode mnie z kuchni, nawet meble mam w podobnym kolorze :) Super :)

      Usuń
  10. http://i.imagebanana.com/img/y35bmqpk/DSCN9716a.jpg *

    OdpowiedzUsuń
  11. Ani za słodkie, ani za kwaśne, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszny deserek!

    OdpowiedzUsuń
  13. kiwi kupione, czekam aż dojrzeje :) już nie mogę się doczekać
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepyszne właśnie zjedliśmy na podwieczorek

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam

    Właśnie zrobiłam deser Zamiast cukru waniliowego do serka dodałam małego bardzo dojrzałego banana :) Myślę , że lepszy cukier w takiej postaci ale już wtedy deser staje się bardziej kaloryczny???

    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę więcej, ale nie jest to tragedią, na pewno zdrowo :)

      Usuń
  16. Jakiś czas temu go robiłam i dobry ale jak dla mnie za kwaśny - mimo, że miałam całkiem dojrzałe kiwi to jednak serek kwaśnawy, kiwi kwaśnawe i razem było trochę ciężkie do zjedzenia a potem dopadła mnie zgaga :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja młoda też kiwi nie chciała, a starcze dziecko podwójne porcje chwytało. Pewnie kwestia indywidualna co do smaku kiwi. I do tendencji do zgagi :D

      Usuń
  17. Proponuje zmiksować z kiwi świeżą bazylie, doda świetnej pikanterii :)
    Pozdrawiam, Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  18. Na FB Owocowe inspiracje podają taki sam deser, nawet to samo zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może znowu ktoś zarąbał...

      Usuń