logo

logo

piątek, 22 lutego 2013

Kotlety rybne koperkowe

 
Składniki:
3 filety rybne z morszczuka (300g)
2 duże cebule (200g)
1 bułka kajzerka (50g)
mleko (50ml)
1 jajko (60g)
pęczek koperku
1 łyżka bułki tartej (15g)
przyprawy (sól, pieprz)






Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości. Bułkę kajzerkę rwiemy na kawałki i moczymy w mleku. Filety rybne, namoczoną bułkę (wraz z mlekiem) i podsmażoną cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany koperek, całość przyprawiamy i mieszamy. Formujemy kotlety, każdy lekko obsypujemy bułką tartą i smażymy na patelni, pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.




Wartość energetyczna całej masy rybnej na kotlety – 615kcal

Wartość energetyczna 1 kotleta rybnego – 75kcal





34 komentarze:

  1. uwielbiam takie kotlety :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
  2. usmażą się bez tłuszczu?


    ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Usmażą Aniu na patelni teflonowej. Powodzenia:-)
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  4. tylko takiej używam :-) powinnam była napisać, czy się PRZEsmażą ;-) dziękuję za odpowiedź.
    w weekend zrobię na pewno i podzielę się efektem.

    pozdrawiam!

    ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego czegos potrzebowalam. Jestes niezawodna Magdo. Pozdrawiam
    Eliza

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie szukałam przepisu na kotleciki rybne:):) Kobieto Ty czytasz w moich myślach!!!!
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami mnie zadziwiacie. Wstawiam jakiś przepis, myślę sobie, będzie hit... i nikt nie komentuje. Wstawiam zwykłe kotlety z koperkiem i szał :) Ale to dobrze, potwierdzacie moją teorię, że tu Wam trzeba zwykłego jedzenia, a nie trufli i krewetek :)

      Usuń
  7. Własnie dzisiaj miałam szukac na blogu czy jest taki przepis, mam ochotę na takie kotleciki, co prawda nie mam koperku:/ ale i tak zrobię, na pewno beda pyszne a jak mało kcal:))) mniam..
    Dziękuję i pozdrawiam:)
    Monika D.

    OdpowiedzUsuń
  8. a da się zrobić bez maszynki do mięsa ;>?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blenderem można, już kiedyś ktoś praktykował i pisał, że ryba zmielona blenderem wychodzi dobra. Dla tych co blendera też nie mają można poświęcić chwilę i drobno posiekać, też wyjdzie.

      Usuń
    2. Właśnie TEGO Nam trzeba :o)

      Usuń
  9. ja zrobiłam blenderem:)
    Wyszły naprawdę pyszne, mój niespełna dwulatek jak spróbował to zjadł więcej od mamusi... ale za to ziemniaczki zostawił.. córce też bardzo smakowało...jeszcze raz dziękuję za tak pyszne przepisy..

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurcze zapomniałam kupić kajzerki, można ją zastąpić 1-2 kromkami ciemnego pieczywa, czy mam lecieć do sklepu?:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić. Nie leć do sklepu :) Chodzi o to, żeby było coś klejącego, a chleb w mleku też będzie sklejał :)

      Usuń
  11. Byly dzis na obiad. Zrobiam z kg ryby tilapii. Wyszly super. Dwu latek wciagnal 3. Myslalam ze bedzie na jutro, ale mezowi posmakowaly ii zjadl duzooo. Dzieki Magda, dzieki Tobie nauczylam sie smazyc bez oleju:)
    Eliza

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne wyszły!!!
    Bez bułki tartej, pieczone w piekarniku;-)
    Powrócą na pewno, bo wszystkim smakowały, nawet małym Potworom, a to BEZCENNE:D

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja mam prośbę , czy mogłoby parę osób napisać mi jakich faktycznie używają patelni? Nie wiem,może gdzie kupili , w jakiej mniej więcej cenie,itd., itp. Bo ja zakupiłam już tyle patelni do smażenia beztłuszczowego (niby),że głowa boli. I Tefala i inne jakieś , a one są nic nie warte. Wszystko mi przywiera, przypala się. Tylko kasę wydałam . Już nie wiem jaka wybrać , skoro kupuję do smażenia bez tłuszczu , a to się nie nadaje.
    Z góry dziękuję za odpowiedź wszystkim.:)))).
    Pozdrawiam-Beata :))

    OdpowiedzUsuń
  14. przepis sprawdzony, polecam :) ja kajzerkę zastąpiłam rozmoczonymi płatkami owsianymi:) a co do patelni, to ja używam z Ikea 365+. super się smaży bez tłuszczu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest pomysł na kolejne kotlety rybne :)

      Usuń
  15. Jak smażyć cebulkę bez tłuszczu? Też się usmaży na teflonowej patelni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prawej stronie bloga ciekawostki dietetyczne i dietetyczne rady kulinarne, tam wszystko jest napisane o cebuli.

      Usuń
  16. robią się, jeszcze ich nie jadłam :)
    rąbnęłam się trochę, bo zamiast 50 ml dałam 500 ml, ale w porę naprawiłam błąd :)
    tola

    ps. zostało mi trochę filetów z ryby więc je pacnęłam panierką z sezamu, jajka i otrębów i całkiem niezłe wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  17. :D

    ps. kotlety przepyszne!
    czas na falafele, wróciłam z wojaży i znowu okupuję kuchnie :D
    tola

    OdpowiedzUsuń
  18. Wypróbowałam i ja :)
    Z surówką z kiszonej kapusty - pyyycha!
    JW

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam dzisiaj na obiad! Powiedzieć rewelcyjne to za mało :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam w parowarze, bez panierki z bułki tartej. Wyszły przepyszne !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. a ja podsmazylam na lekko natartej patelni olejem rzepakowym tloczonym na zimno i potem parowalam

    OdpowiedzUsuń
  22. zrobiłam wczoraj, są najlepsze na świecie

    OdpowiedzUsuń
  23. Magda, a rybkę mrożoną czy surową mielisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surową i rozmrożoną. Mrożonej nigdy nie mielimy, bo po rozmrożeniu, będziemy mieć mokrą papkę z nadmiarem wody.

      Usuń
    2. Tak ,tak rozumiem,że zamrożonej nie mieli się. Dziękuję .Pozdrawiam

      Usuń