Oszukana wersja Pesto, ale czy to ważne? Ważne, że mocno czuć bazylię!
Składniki:
zielony groszek (200g)
1 duża cebula (100g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
świeże liście bazylii
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)
zielony groszek (200g)
1 duża cebula (100g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
świeże liście bazylii
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości. Groszek z puszki odsączamy i wrzucamy do miski razem z cebulą. Dodajemy jogurt naturalny, przyprawy i świeże liście bazylii – im więcej tym lepiej. Można dodać też suszoną bazylię dla wzmocnienia smaku i aromatu. Całość miksujemy blenderem na pastę.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości. Groszek z puszki odsączamy i wrzucamy do miski razem z cebulą. Dodajemy jogurt naturalny, przyprawy i świeże liście bazylii – im więcej tym lepiej. Można dodać też suszoną bazylię dla wzmocnienia smaku i aromatu. Całość miksujemy blenderem na pastę.
Wartość energetyczna całego pesto groszkowego z bazylią – 185kcal
Wartość energetyczna na 100g - 55kcal/100g