Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
pieczarki (200g)
cebula (200g)
mleko (150ml)
woda (50ml)
mąka pełnoziarnista (15g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka)
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie obsmażamy mięso z każdej strony przez 2-3 minuty.
Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki, podsmażamy w rondlu, aż będą miękkie. Następnie zalewamy 100ml mleka, 50ml wody i dorzucamy podsmażone mięso. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Do szklanki wlewamy 50ml zimnego mleka i 1 łyżkę mąki pełnoziarnistej, dokładnie mieszamy. Jak już mięso będzie miękkie dolewamy mleko z mąką i chwilę podgrzewamy, ciągle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Całość przyprawiamy do smaku.
Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki, podsmażamy w rondlu, aż będą miękkie. Następnie zalewamy 100ml mleka, 50ml wody i dorzucamy podsmażone mięso. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Do szklanki wlewamy 50ml zimnego mleka i 1 łyżkę mąki pełnoziarnistej, dokładnie mieszamy. Jak już mięso będzie miękkie dolewamy mleko z mąką i chwilę podgrzewamy, ciągle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Całość przyprawiamy do smaku.
Wartość energetyczna całego gulaszu pieczarkowego – 460kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 gulaszu) – 150kcal