logo

logo

wtorek, 12 lutego 2013

Gulasz z piersi kurczaka w szarym sosie pieczarkowym





Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
pieczarki (200g)
cebula (200g)
mleko (150ml)
woda (50ml)
mąka pełnoziarnista (15g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka)





Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie obsmażamy mięso z każdej strony przez 2-3 minuty.

Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki, podsmażamy w rondlu, aż będą miękkie. Następnie zalewamy 100ml mleka, 50ml wody i dorzucamy podsmażone mięso. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Do szklanki wlewamy 50ml zimnego mleka i 1 łyżkę mąki pełnoziarnistej, dokładnie mieszamy. Jak już mięso będzie miękkie dolewamy mleko z mąką i chwilę podgrzewamy, ciągle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Całość przyprawiamy do smaku.




Wartość energetyczna całego gulaszu pieczarkowego – 460kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 gulaszu) – 150kcal




24 komentarze:

  1. Świetnie, akurat mam filet z kurczaka i pieczarki. Skuszę się na twój przepis. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Powinnaś iść do MasterChef'a :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie tam, ja bym królika nie obdarła ze skóry :) A już tym bardziej go nie spróbowała :) Ja wszystko co tu mięsne robię na oko, mąż ocenia co się nadaje do wstawienia a co kiepskie. Nie mam pojęcia czy to dobre, znaczy wiem po jego reakcji i opinii :)

      Usuń
  3. A gdyby takie potrawy zagęszczać kleikiem ryżowym? Co Ty na to? Jak wtedy z kaloriami? Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam doświadczeń, nie wiem czy się glut z tego nie zrobi. A kalorie tak samo pewnie.

      Usuń
  4. o żesz, zrobiłam i zjadłam i było super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę tylko powiedzieć, że mąż zachwalał, że pierś duszona w mleku jest bardzo dobra i całkiem inaczej smakuje niż duszona w bulionie.

      Usuń
  5. Ja już go stosowałam do sosu do naleśników i bardzo ładnie zagęścił. Tylko zastanawiam się czy to jest nardziej kaloryczne czy nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, to jeśli się nic z tym nie robi niepożądanego efektu, to chętnie przetestuję. To na kleikach dla dzieci się kupuje czy gdzie? Bo się nie przyglądałam.

      Usuń
    2. Tak. Najlepiej z bobovity.

      Usuń
  6. Niedawno zaczęłam robić przepisy z Pani bloga i jestem zachwycona ich prostotą a jednocześnie genialnym smakiem. Do gulaszu ugotowałam pęczak, do tego jeszcze ogórek kiszony i mmmm...obiad na 3 dni :) Aż trudno uwierzyć, że coś tak sycącego jest jednocześnie tak mało kaloryczne :) Wcześniej nie uwierzylabym też, że da się podsmażyć kurczaka bez kropli oliwy ( w dodatku mam badziewną studencką patelnię) ale wyszło na to, że się da :) Ta sztuka nie wyszła mi tylko z kotlecikami z kaszy jaglanej niestety ;/ W każdym razie teraz mój jadłospis opiera się głównie na Pani blogu i zobaczymy co z tego wyjdzie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No zobaczymy, odezwij się za jakiś czas :)

      Usuń
  7. Dzięki za przepis pierwszy raz robiłem gulasz i wyszedł nawet całkiem niezły- satysfakcja jest:]

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy to aby na pewno jest dietetyczne? ;p
    Czuję się taka pełna a porcje są ogromne. No i oczywiście pyszne.
    Już nie mogę się doczekać spróbowania kolejnych przepisów :)
    JW

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie czy te pieczarki wrzucic surowe tzn : nie obgotowane? Ponieważ ja zawsze obgotowuje je by troszeczke zmiekły.. Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię na szybko coś robić, więc wrzucam surowe. Ale jak obgotowujesz, to nie widzę przeciwwskazań, żeby nadal tak robić.

      Usuń
  10. Wowwwww, wlasnie zajadam sie tym daniem, pychotka:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też robiłam już ten gulasz. Ostatnio chyba przesadziłam z pieczarkami bo mąż zapytał czy to gulasz czy sos pieczarkowy :-) Ale było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, co zrobic by nie mięso usmażyć bez dodatku tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wlewać go na patelnię :p Był gdzieś stosowny opis smażenia bez tłuszczu ale nie mogę go teraz znaleźć. Wrzuca się mięso na rozgrzaną teflonową lub ceramiczną patelnię, przykręca gaz/ płomień/ moc kuchenki i jeśli to małe kawałki to smażyć, mieszając często, do zrumienienia mięsa. Jeśli to większy kawałek to przykryć go trzeba pokrywką i zostawić aż się zrumieni. Można podlać nieco wody jeśli smażenie/duszenie ma być dłuższe, żeby mięso nie wysuszyło się za bardzo. Próbowałam i jest to całkiem proste i naprawdę da się!
      O, chyba tu jest to opisane: http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/07/dietetyczne-rady-kulinarne.html#more

      Usuń
    2. Dokładnie ten wpis wszystko mówi co najważniejsze.

      Usuń
  13. dodalam sok z cytryny bo lubie z pieczarkowym sosem izjadlam z makaronem niebo w gebie

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolejny przepis na szybki i prosty obiad. Wszystkim smakowało. Rewelacja ;-)
    Viki

    OdpowiedzUsuń