logo

logo

wtorek, 12 lutego 2013

Zapiekanka mięsno-selerowa z kaszą jaglaną


Można to potraktować jako leniwe gołąbki bez zawijania, dietetyczną lasagne, w której kaloryczny makaron zastępujemy kapustą lub po prostu rodzaj zapiekanki. Tak czy inaczej szybko sposób na obiad.

 
 


Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
kasza jaglana sucha (100g)
seler (500g)
1 duża cebula (100g)
kapusta pekińska (500g)
przecier pomidorowy (100g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka chili)

 

 
 
 
Przygotowanie:
Liście z kapusty pekińskiej sparzamy we wrzątku, po sparzeniu usuwamy białe twarde części z każdego liścia.

Kaszę jaglaną przepłukujemy i gotujemy w wodzie w proporcji 1:2. Seler gotujemy do miękkości i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Surową pierś z kurczaka mielimy. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy.

W miseczce przygotowujemy sos pomidorowy, przecier rozcieńczamy lekko wodą, żeby miał konsystencję płynną i doprawiamy solą lub na ostro, według upodobań.

 
W naczyniu żaroodporny na dnie układamy sparzone liście kapusty, na to dajemy 1/3 farszu mięsnego. Smarujemy po całej powierzchni 1/3 sosu pomidorowego. Znowu układamy liście, potem farsz i sos. I tak samo trzecią warstwę, z sosem pomidorowym na wierzchu. Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180st. ok. 30-40 minut. 
Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje, ale nawet jeśli ktoś by chciał więcej zjeść i podzielił to na 3, to też kalorycznie wychodzi bardzo przyzwoicie.








 


Wartość energetyczna całej zapiekanki – 1100kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 zapiekanki) – 275kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 zapiekanki) – 365kcal 


 

8 komentarzy:

  1. wyglada ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybkie danie, a nie zawijanie tych gołębi... Lubię je bardzo, ale sparzanie kapusty często mnie wyprowadza z równowagi, szczególnie jak wielka i ciężka. A tu rach ciach i liście są :)

      Usuń
  2. Bardzo dobre, szybkie danie. Smak gołąbków, a roboty o połowe mniej :) Mężowi brakowało ziemniaków czy innego dodatku, ale cóż...on nie jest na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast kapusty pekińskiej może być kapusta włoska, ? Czy nie będzie za twarda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam, ale może być moim zdaniem, tylko chyba dłużej w piekarniku.

      Usuń
  4. Wyszło bardzo dobre. Można dużo zjeść a kalorii nie wiele��

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapomniałam wyciąć tych twardych części, zapiekanka w piekarniku...ale są zjadliwe przecież :p

    OdpowiedzUsuń
  6. no niestety moja byla niedobra
    po 1 kapusta ciagnela sie i byla wrecz niezjadliwa. nastepnym razem koniecznie poszatkuje kapuste
    i woda pomimo prawidolowo podanej ilosci wg przepisu bardzo mi jej zabraklo
    ale zrobie drugie podejscie bo oprocz tych brakow w samku bardzo ciekawe i dobre

    OdpowiedzUsuń