logo

logo

czwartek, 21 lutego 2013

Kapusta włoska z dressingiem cynamonowym

Mój dobry znajomy powiedział mi kiedyś: Magda maniaku, ty się opanuj. Ileż można wymyślić sposobów na kapustę? Moim zdaniem – nieskończenie wiele, więc ten pomysł z dedykacją dla niedowiarka. 




Składniki:

kapusta włoska (500g)
jogurt naturalny (100g)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól


 






Przygotowanie:
Kapustę kroimy. W garnku gotujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy kapustę. Gotujemy ok. 2-3 minut, po czym odsączamy na sitku. Po tak krótkim czasie gotowania będzie chrupiąca, ale ugotowana i słodka. W kubeczku mieszamy jogurt z odrobiną soli, z cynamonem i papryką słodką. Przestudzoną kapustę polewamy dressingiem. Polecam lekko przestudzoną lub nawet schłodzoną w lodówce, na ciepło też dobra, ale może być bardziej rozgotowana i mnie chrupiąca po podgrzaniu.




Wartość energetyczna całej kapusty z jogurtem cynamonowym – 220kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 kapusty) – 110kcal


 

7 komentarzy:

  1. godne wyprobowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. A na to bym kurcze nie wpadła...
    Ale nie wiem czy się odważę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie ma co szukać odwagi, to strzał w 10 ze smakiem :) Czekam aż zrobisz i spróbujesz :) Ja dziś ogromną kapustę kupiłam i zrobię więcej, bo to była próbka tylko.

      Usuń
  3. Z kapustą cholercia jest ten problem, ze one zwykle wielkie są jak czort. Paweł nie bardzo lubi kapustę a ja sama w życiu jej nie pożrę choćby na tysiąc sposobów :)
    Ale jak tylko będę miała okazję, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w warzywniaku na ćwiartki można kupić i poszło na raz :)

      Usuń
  4. Hmm.. muszę u mnie podpytać:) Dzięki za radę, czasami takie proste rzeczy człowiekowi do głowy nie przyjdą ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędna kapustka jak dla mnie.

    OdpowiedzUsuń