logo

logo

czwartek, 21 lutego 2013

Kapusta włoska z dressingiem cynamonowym

Mój dobry znajomy powiedział mi kiedyś: Magda maniaku, ty się opanuj. Ileż można wymyślić sposobów na kapustę? Moim zdaniem – nieskończenie wiele, więc ten pomysł z dedykacją dla niedowiarka. 




Składniki:

kapusta włoska (500g)
jogurt naturalny (100g)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól


 






Przygotowanie:
Kapustę kroimy. W garnku gotujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy kapustę. Gotujemy ok. 2-3 minut, po czym odsączamy na sitku. Po tak krótkim czasie gotowania będzie chrupiąca, ale ugotowana i słodka. W kubeczku mieszamy jogurt z odrobiną soli, z cynamonem i papryką słodką. Przestudzoną kapustę polewamy dressingiem. Polecam lekko przestudzoną lub nawet schłodzoną w lodówce, na ciepło też dobra, ale może być bardziej rozgotowana i mnie chrupiąca po podgrzaniu.




Wartość energetyczna całej kapusty z jogurtem cynamonowym – 220kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 kapusty) – 110kcal