logo

logo

czwartek, 21 lutego 2013

Kurczak w sosie jogurtowym





Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
jogurt naturalny (100g)
przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, imbir, cynamon, curry)


 







Przygotowanie:
Surową pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy dowolnymi przyprawami i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dusimy mięso pod przykryciem, do całkowitej miękkości. Co jakiś czas podlewamy wodą, żeby nie było zbyt suche. Następnie studzimy. W kubeczku przygotowujemy sos jogurtowy z przyprawami – im więcej przypraw żółtych, tym lepiej, cynamon i kukurkuma bardzo wskazana. Jak mięso wystygnie łączymy z jogurtem i na nowo podgrzewamy, na małym ogniu.




Wartość energetyczna całego kurczaka w sosie jogurtowym – 315kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 kurczaka) – 155kcal 






31 komentarzy:

  1. Baaaaardzo proste i na pewno szybkie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat wszystko co potrzebne mam w lodówce :) Gotowanie czas zacząć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) To mi się podoba, męska decyzja :)

      Usuń
  3. Witam , bardzo podoba mi się Pani blog, ciekawe przepisy. PAni Magdo ja byłam na diecie 1200 kalorii i efekty były po jakims czasie chciałam zacząc stabilizować wagę i dokładałam od czasu do czasu cos innego oprócz mięsa gotowanego i teraz waga znowu zaczęła rosnąć zauwazyłam ze kilo dwa przybywa nie wiem czy ja cos zle robie. Patrze na ten przepis i ja zrobiłam dzis obiad wieprzowe zeberka ugotowane (zeberka pozbawione tłuszczu bez zbędnych chrząstek tylko mięsko) polane sosem słodkokwasnym z biderodnki. Nie wiem czy to był dobry pomysł na obiad co Pani sądzi o tym daniu czy będąc na diecie a raczej własnie wychodząc z diety moge pozwolic sobie na taki posiłek czy to zaburzy cały ten cykl w odchudzaniu i efekty które były a które wydaje mi sie ze zanikają , dodam ze w swięta skubnęłam cos nie cos słodkiego ale to święta wiec chyba człowiekowi trochę dobrego sie nalezy, podkreślam trochę :)Ae tak jak mówie od tamtej pory nie jadam juz słodkiego chyba ze budyń PRosze o jakąs porade bo nie wiem czy czegos zle nie robie ?
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chcę tu wygłaszać mądrości, wiadomo, że od życia coś się należy. Jednak doświadczenia z żeberkami nie mam. Od czasu diety u nas tylko pierś z kurczaka. Nawet w sosach jak do żeberek, ale lekkich. Raz na jakiś czas nie zaburzy to cyklu odchudzania, tylko żeby ten raz na jakiś czas nie był coraz częściej. Łatwo stracić kontrolę.

      Usuń
    2. Też nie chcę się mądrzyć, żeby nie było, ale pozwolę sobie wypowiedzieć.
      Wiadomo, że po miesiącach na chudym, gotowanym mięsku z kurczaka chce się czegoś innego.
      Ale wybierając wieprzowinę, nie sięgałabym raczej po żeberka. Można wybrać na przykład polędwiczkę, która ma mało tłuszczu a też fajny smaczek. Jest to jednak różnica, czy mięso ma 22% tłuszczu czy 4 i kalorii 120 czy 320.
      Myślę, że niemalże przestępstwem jest kupowanie gotowych sosów, w których w większości przypadków dominuje cukier i mąka, plus sól i polepszacze smaku. Efek? Mnóstwo dodatkowych kalorii, plus zatrzymanie wody w organizmie.
      Jeśli już bardzo chcesz zjeść żeberka, nie gotuj ich a wysmaż na początku na patelni bez tłuszczu (zobaczysz ile się go może wytopić! )Później zalej wodą, dopraw odpowiednio i uduś pod przykryciem do miękkości. Na koniec odparuj większość wody i dodaj na przykład łyżeczkę siemienia lnianego mielonego lub odrobinę skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Będziesz miała dużo zdrowszy i mniej kaloryczny sosik.
      Taki przepis sprawdzi się przy większość mięs.

      Usuń
    3. Witam ...chciałabym tylko powiedzieć że w [prawie każdym sosie gotowym czy ze słoika czy z proszku jest CUKIER....patrze na etykiety ...nawet w płatkach typu fitnes ... można ominąć zbędny cukier wierzcie mi dodając miód jabłko marchewkę i mieć coś słodkiego (np .sos)A jeśli chodzi o mięsko zawsze można je grilować a oprócz kurczaka i chyba nawet zdrowszym mięskiem jest indyk.Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Kombinacja przypraw genialna, ja się zawszę zatrzymuję na soli i pieprzu, ale odważyłam się spróbować i to jest cudo. Nie spodziewałam sie takiego smaku! Dziękuję :)

    I pierwszy raz robiłam mięso w jogurcie na ciepło, wczesniej nawet nie pomyślałam o tym, zawsze tylko śmietana, dziekuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i super, rzeczywiście nawet po moich wielkich wyczynach kulinarnych i już chyba ze stu propozycjach na pierś z kurczaka... mąż na to danie zareagował wielkim entuzjazmem. Nie tyle jogurt tu jest odkryciem, co te przyprawy, dlatego podpowiadam :)

      Usuń
  5. Muszę też wypróbować. Zwłaszcza, że większość przypraw to termogeniki poprawiające metabolizm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aneczka, Ty to jesteś obeznana w tym zdrowym żywieniu, że chyba Cię zrobię wspólnikiem na blogu i będziesz artykuły tu pisać :) Ja nawet nie znałam słowa termogeniki :D Ale już znam :P

      Usuń
  6. zrobiłam dzisiaj na obiad, pychota! do tego surówka z marchewki i w wersji dla mojego chłopaka podałam z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej :) zrobiłam wczoraj na obiad ,ale chyba coś pokręciłam z tymi przyprawami i dalm za dużo bowyszedł za żółty i gorzkawy sos.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dużo kurkumy, ona ma gorzki posmak jeśli jest w nadmiarze.

      Usuń
  8. To będzie mój "awaryjny" przepis na kurczaka, bo tak niewiele trzeba mieć a wychodzi cudo :)
    JW

    OdpowiedzUsuń
  9. Przesadziłam z ilością przypraw. Czy mogę prosić o podanie przybliżonych ilości w jakich należy doprawić ów jogurtowy sos? Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie to wszystkiego tyle, co na czubku łyżeczki.

      Usuń
  10. A czym mam doprawic kurczaka przed wsadzeniem go do lodowki tak zeby wszystkie przyprawy pasowaly do siebie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podpowiedzi przypraw są w przepisie, a ilości według uznania, na początek proponuję zacząć od małej ilości.

      Usuń
  11. Witam Magda. Ile porcji wychodzi z tego przepisu? Mam rodzinę 2+3 jedno z dzieci 16 lat

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie w domu niestety użyć cynamonu nie mogę :( Czy jest jakaś przyprawa, którą mogę dodać w zamiast cynamonu? A jeżeli nie, to czy bez cynamonu sos będzie równie smaczny?

    Uwielbiam Twojego bloga :) Dziękuję Ci za niego :D

    Pozdrawiam, M :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Miało być: *Czy istnieje jakaś przyprawa, której mogę użyć zamiast cynamonu? ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno można zrezygnować z nielubianego składnika, a potrawa i tak będzie smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. jogurt mi sie zwazyl :( jaki (marka) Pani poleca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam ulubionych, najczęściej mam Jogobellę, ale to też zależy jaki wezmę.

      Usuń
  16. Najlepszy jogurt naturalny to Bieluch (ocena subiektywna). Bardzo proste połączenie,a jednak nigdy wcześniej nie wpadłam na to.Był to bardzo udany obiad.Nic dodać nic ująć.Viki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bieluch jest super. Tylko niestety w moim miescie tylko w Tesco, a mi tam w ogole nie po drodze.

      Usuń
  17. Wczoraj mieliśmy na obiad, wspaniały smak. Do tego ryż mniam palce lizać. Uwielbiam Pani blog. Odkąd z Panią gotuje czyli tydzień bo tyle narazie twa moja dieta jestem zachwycona i polecam tą stronę moim koleżankom. I najważniejsze że mój 3,5 letni synek jest zachwycony nowymi potrawami i bardzo chwali :-)

    OdpowiedzUsuń