logo

logo

wtorek, 26 lutego 2013

Krem waniliowy





Składniki:
1 budyń waniliowy
mleko (500ml)
jogurt naturalny (150g)


 






Przygotowanie:
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelewamy do miski i studzimy. Musi być całkowicie zimny. Następnie dodajemy jogurt naturalny i miksujemy całość blenderem na krem. Rozlewamy do pucharków i chłodzimy. Przepis banalny, ale nigdy wcześniej na to nie wpadłam. Konsystencja deseru bardzo kremowa i delikatna. Z podanych proporcji wychodzą 4 desery.



Wartość energetyczna całego kremu – 575kcal

Wartość energetyczna 1 deseru – 145kcal 


 

18 komentarzy:

  1. O, ciekawy pomysł z tym jogurtem :) Trzeba będzie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomsyl, nie wiem jak moze smakowac :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest super szybki i smaczny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, muszę wypróbowac!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście przepis banalny, a brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam pytanie...czy dodajemy cukier do tego deserku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy tyle ile jest w budyniu lub ile każą dodać jeśli ten budyń jest bez cukru. Ale oprócz tego nic nie dodajemy więcej.

      Usuń
  7. Ciekawe, ale ani grama cukru? To nie może dobrze smakować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier jest w budyniu, więcej nie trzeba.

      Usuń
    2. przecież pisze - budyń robimy tak jak pisze na opakowaniu - a na op pisze dodaj cukier ;D

      Usuń
  8. Teraz rozumiem, żeby dodać tyle ile sugerują na opakowaniu. Bardzo mi się ten deser spodobał i to dlatego.
    Zresztą przepisy z Twojego (przepraszam za poufałość, ale w kuchni nie ma Pan, Pani - tak się lepiej wspólnie gotuje), ale... przepisy są opsane w taki sposób, że od razu chce się coś zrobić (no i kalorie). Często tu zaglądam i muszę "powiedzieć", że sporo przepisów przetestowałam u siebie w kuchni na mężu i synu.
    Czekam na więcej (aaa... cenowo: NA KAŻDĄ KIESZEŃ pomimo drożyzny). Suuuper!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie rewelacja!NIestety nie zdazyl sie schodzic:)

    OdpowiedzUsuń
  10. można zmiksować mikserem zamiast blenderem ?? ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój pierwszy komentarz, wiec zacznę od podziękowań za ogrom pracy, którą wkładasz we wszystkie wpisy (te zdjęcia, wszystko zawsze wyjaśnione...). Dzięki! Jesteś moją wielka inspiracją kulinarną :)
    A tu już pytanie-mleko 2%? I jakie mleko stosujesz zwykle (chodzi o % tłuszczu)?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mleko zawsze 2% używam. Nigdy 0%, 0,5%, takie optymalne 2%.

      Usuń
  12. dziękuję, przyznaję ze też tak wolę, zwłaszcza że kupuję mleko hurtowo-przy okazji dla dzieci i męża-a nie chciałam bawić się w kupowanie innego :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Obiad zjedzony...i tak szukam pomysłu na jakiś lekki deser :) i chyba padło właśnie na ten krem, bo budyniową fazę mam ostatnio :) jeszcze raz dzięki za wszystkie przepisy i otworzenie oczu... pozdrawiam, Ania.

    OdpowiedzUsuń