logo

logo

wtorek, 26 lutego 2013

Roladki z pastą groszkową





Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
zielony groszek (50g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, suszone zioła)


 






Przygotowanie:
Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, dzielimy na dwa płaty. Każdy przyprawiamy i odstawiamy na 15 minut. W tym groszek z jogurtem mielimy blenderem. Przyprawiamy odrobiną soli, można dodać czosnek. Rozbite piersi z kurczaka smarujemy pastą, po pół pasty na każdą pierś i zwijamy mięso w roladkę. Przed smażeniem można pospinać wykałaczkami, wtedy pewność, że roladka będzie miała ładny kształt. Smażymy na patelni zaczynając od strony końca zwijania, bo wtedy mięso powinno się zasklepić i pasta nie będzie nam nadmiernie uciekać ze środka. Smażymy z dwóch stron, pod przykryciem na bardzo małym ogniu, co jakiś czas podlewamy wodą, żeby nie przywarło. Z podanych proporcji wychodzą dwie roladki.



Wartość energetyczna mięsa i pasty groszkowej – 300kcal

Wartość energetyczna 1 roladki z pastą groszkową – 150kcal 



10 komentarzy:

  1. Zamiast smażyć proponuję zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku, będzie soczysta i miękka Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. A zamiast groszku moze byc szpinak? Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczenie w piekarniku wydaje mi sie zajmuje wiecej czasu no i prada no chyba ze sie myle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można w piekarniku pewnie, tylko u mnie w domu mięso je tylko mąż, więc nie uruchamiam piekarnika dla jednej piersi z kurczaka, bo to nie jest ekonomiczne. Ale na pewno się da w ten sposób. W folię aluminiową można zawinąć i zrobić na patelni, podlane wodą. Wiele razy tak robiłam i mężowi smakowała, bo właśnie soczyste mięsko zostaje. Tylko wtedy na jakiejś zwykłej/starej patelni, bo "podskakujące" aluminium rysuje teflon.

      Usuń
  4. Ja zrobilam ze szpinakiem podobnie jak wczesniejsze roladki z uzyciem mielonej piersi i ugotowalam pycha....

    OdpowiedzUsuń
  5. Groszek ma być mrożony czy może być z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być z puszki, ja taki dałam, bo inny się skończył.

      Usuń
  6. Zawinelam w folie aluminiowa i upieklam w piekarniku. Jednak z mojej strony polecam usmazenie na chrupiaco na patelni, gdyz tamta piers byla bardziej ugotowana anizeli usmazona. Pasta groszkowa jak najbardziej. Zastanawiam sie np nad taka pasta kukurydziana lub brokulowa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Są przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń