Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
zielony groszek (50g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, suszone zioła)
1 pierś z kurczaka (250g)
zielony groszek (50g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, suszone zioła)
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, dzielimy na dwa płaty. Każdy przyprawiamy i odstawiamy na 15 minut. W tym groszek z jogurtem mielimy blenderem. Przyprawiamy odrobiną soli, można dodać czosnek. Rozbite piersi z kurczaka smarujemy pastą, po pół pasty na każdą pierś i zwijamy mięso w roladkę. Przed smażeniem można pospinać wykałaczkami, wtedy pewność, że roladka będzie miała ładny kształt. Smażymy na patelni zaczynając od strony końca zwijania, bo wtedy mięso powinno się zasklepić i pasta nie będzie nam nadmiernie uciekać ze środka. Smażymy z dwóch stron, pod przykryciem na bardzo małym ogniu, co jakiś czas podlewamy wodą, żeby nie przywarło. Z podanych proporcji wychodzą dwie roladki.
Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, dzielimy na dwa płaty. Każdy przyprawiamy i odstawiamy na 15 minut. W tym groszek z jogurtem mielimy blenderem. Przyprawiamy odrobiną soli, można dodać czosnek. Rozbite piersi z kurczaka smarujemy pastą, po pół pasty na każdą pierś i zwijamy mięso w roladkę. Przed smażeniem można pospinać wykałaczkami, wtedy pewność, że roladka będzie miała ładny kształt. Smażymy na patelni zaczynając od strony końca zwijania, bo wtedy mięso powinno się zasklepić i pasta nie będzie nam nadmiernie uciekać ze środka. Smażymy z dwóch stron, pod przykryciem na bardzo małym ogniu, co jakiś czas podlewamy wodą, żeby nie przywarło. Z podanych proporcji wychodzą dwie roladki.
Wartość energetyczna mięsa i pasty groszkowej – 300kcal
Wartość energetyczna 1 roladki z pastą groszkową – 150kcal