Składniki:
makaron pełnoziarnisty suchy (100g)
soczewica brązowa sucha (50g)
2 duże marchewki (200g)
przyprawy (sól, pieprz)
makaron pełnoziarnisty suchy (100g)
soczewica brązowa sucha (50g)
2 duże marchewki (200g)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Soczewicę moczymy ok. 2 godzin i gotujemy do miękkości. Najlepiej czas moczenia i gotowania sprawdzić na opakowaniu i tego się trzymać. W wersji szybkiej można użyć soczewicy z puszki. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce i gotujemy w wodzie. Wszystko mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem pełnoziarnistym i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całego makaronu z soczewicą – 575kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 makaronu) – 285kcal
Soczewicę moczymy ok. 2 godzin i gotujemy do miękkości. Najlepiej czas moczenia i gotowania sprawdzić na opakowaniu i tego się trzymać. W wersji szybkiej można użyć soczewicy z puszki. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce i gotujemy w wodzie. Wszystko mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem pełnoziarnistym i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całego makaronu z soczewicą – 575kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 makaronu) – 285kcal