logo

logo

czwartek, 21 lutego 2013

Makaron z brązową soczewicą





Składniki:
makaron pełnoziarnisty suchy (100g)
soczewica brązowa sucha (50g)
2 duże marchewki (200g)
przyprawy (sól, pieprz)


 






Przygotowanie:
Soczewicę moczymy ok. 2 godzin i gotujemy do miękkości. Najlepiej czas moczenia i gotowania sprawdzić na opakowaniu i tego się trzymać. W wersji szybkiej można użyć soczewicy z puszki. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce i gotujemy w wodzie. Wszystko mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem pełnoziarnistym i przyprawiamy.



Wartość energetyczna całego makaronu z soczewicą – 575kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 makaronu) – 285kcal 


 

4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, będzie robione w sobotę. Magdo,masz jakieś przepisy na wykorzystanie fasoli?? Trochę mi zalega różnych rodzajów , a pomysłów brak, wiec podziel się ze swoimi, będę wdzięczna. Małgosia M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W rozmaitościach na gorąco jest trochę propozycji, szukaj fasoli na zdjęciu i znajdziesz przepis :)

      Usuń
  2. Przepyszne danie, bardzo bardzo polecam wszystkim. Pozdrawiam Malgosia M

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodałam jeszcze kawałeczek papryki czerwonej ugotowanej z marchewką. Pycha!!! Polecam :)
    JW

    OdpowiedzUsuń