Składniki:
ziarna soi suche (50g)
2 marchewki (200g)
przecier pomidorowy (50g)
jogurt naturalny (50g)
1 duża cebula (100g)
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, czosnek)
ziarna soi suche (50g)
2 marchewki (200g)
przecier pomidorowy (50g)
jogurt naturalny (50g)
1 duża cebula (100g)
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, czosnek)
Przygotowanie:
Ziarna soi moczymy kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości. Marchew obieramy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, przecier pomidorowy i miksujemy blenderem na gładką pastę. Przyprawiamy do smaku, bardzo dobrze pasuje tu gałka muszkatołowa.
Ziarna soi moczymy kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości. Marchew obieramy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, przecier pomidorowy i miksujemy blenderem na gładką pastę. Przyprawiamy do smaku, bardzo dobrze pasuje tu gałka muszkatołowa.
Wartość energetyczna całej pasty sojowej marchewkowo-pomidorowej – 355kcal
Wartość energetyczna na 100g - 70kcal/100g