Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
kapusta włoska (500g)
1 duża cebula (100g)
kasza manna (50g)
przyprawy (sól, pieprz)
Składniki na sos pomidorowy:
woda (500ml)
przecier pomidorowy (100g)
2 duże cebule (200g)
1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej (10g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła, czosnek)
Przygotowanie:
Kapustę włoską kroimy na niezbyt duże kawałki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3 minut, żeby lekko zmiękła. Następnie odsączamy na sitku i zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z przyprawami. Surową pierś z kurczaka przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, razem z cebulą i kapustą. Całą masę przyprawiamy, dodajemy suchą mannę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie manna wchłonie nadmiar wody i masa mięsno-kapuściana będzie bardziej zbita.
W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Zwilżoną dłonią formujemy pulpety i wrzucamy je na wrzątek. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawami. Następnie studzimy i miksujemy blenderem na mus. Dolewamy pół litra wody, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut. Do szklanki wlewamy ok. 50ml zimnej wody i w tym rozprowadzamy łyżkę mąki, po czym wlewamy to do naszego sosu pomidorowego i chwilę gotujemy, aż zgęstnieje.
1 pierś z kurczaka (250g)
kapusta włoska (500g)
1 duża cebula (100g)
kasza manna (50g)
przyprawy (sól, pieprz)
Składniki na sos pomidorowy:
woda (500ml)
przecier pomidorowy (100g)
2 duże cebule (200g)
1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej (10g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła, czosnek)
Przygotowanie:
Kapustę włoską kroimy na niezbyt duże kawałki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3 minut, żeby lekko zmiękła. Następnie odsączamy na sitku i zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z przyprawami. Surową pierś z kurczaka przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, razem z cebulą i kapustą. Całą masę przyprawiamy, dodajemy suchą mannę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie manna wchłonie nadmiar wody i masa mięsno-kapuściana będzie bardziej zbita.
W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Zwilżoną dłonią formujemy pulpety i wrzucamy je na wrzątek. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawami. Następnie studzimy i miksujemy blenderem na mus. Dolewamy pół litra wody, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut. Do szklanki wlewamy ok. 50ml zimnej wody i w tym rozprowadzamy łyżkę mąki, po czym wlewamy to do naszego sosu pomidorowego i chwilę gotujemy, aż zgęstnieje.
Wartość energetyczna całej masy mięsno-kapuścianej na pulpety – 645kcal
Wartość energetyczna 1 pulpeta – 30kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (5 pulpetów) – 150kcal
Wartość energetyczna całego sosu – 190kcal
Wartość energetyczna 1 porcji z sosem pomidorowym (1/4 sosu) – 195kcal