logo

logo

wtorek, 26 lutego 2013

Pulpety z kapustą włoską w sosie pomidorowym

Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
kapusta włoska (500g)
1 duża cebula (100g)
kasza manna (50g)
przyprawy (sól, pieprz)

Składniki na sos pomidorowy:
woda (500ml)
przecier pomidorowy (100g)
2 duże cebule (200g)
1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej (10g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła, czosnek)



Przygotowanie:
Kapustę włoską kroimy na niezbyt duże kawałki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3 minut, żeby lekko zmiękła. Następnie odsączamy na sitku i zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z przyprawami. Surową pierś z kurczaka przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, razem z cebulą i kapustą. Całą masę przyprawiamy, dodajemy suchą mannę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie manna wchłonie nadmiar wody i masa mięsno-kapuściana będzie bardziej zbita.
W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Zwilżoną dłonią formujemy pulpety i wrzucamy je na wrzątek. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawami. Następnie studzimy i miksujemy blenderem na mus. Dolewamy pół litra wody, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut. Do szklanki wlewamy ok. 50ml zimnej wody i w tym rozprowadzamy łyżkę mąki, po czym wlewamy to do naszego sosu pomidorowego i chwilę gotujemy, aż zgęstnieje.



Wartość energetyczna całej masy mięsno-kapuścianej na pulpety – 645kcal

Wartość energetyczna 1 pulpeta – 30kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (5 pulpetów) – 150kcal

Wartość energetyczna całego sosu – 190kcal

Wartość energetyczna 1 porcji z sosem pomidorowym (1/4 sosu) – 195kcal





23 komentarze:

  1. Juto sprójuje zrobić:) Madziu po tygodniu z twoim blogiem mam 1,5 kg mniej! Dziekuję za twoja pracę!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to musi być koniecznie kapusta włoska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z białą też wyjdzie, chociaż włoska ma taki fajny słodki smak. Ale biała jak najbardziej też się nadaje.

      Usuń
    2. ja robię takie dla całej rodzinki z wieprzowiny i białej kapusty( jednak tą trzeba wcześniej nasolić żeby zmiękla i dłużej dusić niestety) są pyszne! Nie przyszło mi do głowy że mogę zrobić sobie wersję dietetyczną Dzięki za przepis :)

      Usuń
  3. Ile pulpetów wychodzi z tych proporcji? Czy dobrze rozumiem, że 5? Mam zamiar jutro je ugotować dla naszej szóstki i od razu na dwa obiady, wyglądają smakowicie. Pozdrawiam . Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak... kłania się czytanie do końca, już dojrzałam, przepraszam za zawracanie głowy.Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast piersi można użyć mięsa z udek kurczaka?Wie że będą bardziej kaloryczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, chociaż z udkami nie mam doświadczeń :)

      Usuń
  6. Jednak bez maszynki do mielenia mięsa słabo jest. To znaczy smak super tylko ze po gotowaniu pulpeciki mi się porozpadały i miałam mix kapuściany:)zmyslkobiety

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłaam pulpety i są bardzo smaczne :) dziękuję za przepis, mam tylko pytanie czy pulpety, ktore mi zostały mogę zamrozić? a jesli można to jak je później można rozmrozić? bardzo dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pupety można mrozić bez problemu, a rozmrozić proponuję wrzucając na wrzątek, tak jak mrożone pyzy i pierogi.

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. no skończyłam na dzisiaj.... w końcu ;)
    na jutrzejsze śniadanko sałatka, kanapeczki do pracy , na obiadek pulpety i sprzątanko kuchni.
    Mam nadzieję, że z moim kulinarnym antytalentem pulpety będą wyśmienite ;)
    pozdrawiam z zacięciem dietetyczno zdrowotnym

    OdpowiedzUsuń
  10. Czym można zastąpić maszynkę do mielenia mięsa? Nie chce by wyszła mi z tego ,,papka'', a takowej maszynki niestety nie posiadam. Robiąc to blenderem albo w maszynce ( takiej z ostrzami, które siekają np. warzywa na drobno ) wyjdzie pewnie właśnie ,,papka'' ? Chciałam dzisiaj zrobić te pulpeciki ale nie wiem jak zmielić to mięso żeby wyszło dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedys już był ten temat i w grupie komentujących wyszło na to, że albo blender, albo posiekanie nożem drobno, coś jak siekanie natki pietruszki, wtedy też wychodzi podobnie do mielonego.

      Usuń
  11. Można kaszę manną zastąpić jęczmienną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, prędzej kaszę manną zastąpić bułką tartą, spełnia taką samą rolę. Jęczmienna to całkiem coś innego.

      Usuń
  12. a ja jestem na diecie bezglutenowej, czym mogę zastąpić kaszę manną? a właściwie czy mogę ją zastąpić mąką kukurydzianą, lub ryżową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zamiast sosu duszę pulpety w pomidorach...tj. na kropli oliwy podsmażam pokrojony ząbek czosnku i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, dodaję pokrojone pomidory bez skórki. Chwilkę pogotuję i dodaję pulpety-tak duszę około 25-30minut, nie gotuję wcześniej na wodzie. A do pulpetów dodaję kaszę kukurydzianą zamiast manny. Danie pycha i dietetyczne:)
      a blog jest cudowny dla osób odchudzających się i chcących zdrowo się odżywiać:) dziękuję za przepisy, o z wielu korzystałam:)

      Usuń
  13. Nie dodajemy jajka do mięsa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pisałam nic o jajku, to znaczy, że nie dodałam.

      Usuń