logo

logo

wtorek, 26 lutego 2013

Sos pomidorowy





Składniki:
woda (500ml)
przecier pomidorowy (100g)
2 duże cebule (200g)
1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej (10g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła, czosnek)


 





Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawami. Następnie studzimy i miksujemy blenderem na mus. Dolewamy pół litra wody, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut. Do szklanki wlewamy ok. 50ml zimnej wody i w tym rozprowadzamy łyżkę mąki, po czym wlewamy to do naszego sosu pomidorowego i chwilę gotujemy, aż zgęstnieje.

Dla tych, którzy chcą gęsty sos polecam dodać łyżeczkę mąki. Dla mniej wymagających, którzy przyzwyczaili się, że na diecie idziemy na kompromisy – można mąki nie dodawać, sos będzie lejący, ale smaczny, cebulowo-pomidorowy i mniej kaloryczny. 




Wartość energetyczna całego sosu z mąką – 190kcal


Wartość energetyczna na 100g - 25kcal/100g

Wartość energetyczna całego sosu bez mąki – 150kcal 


Wartość energetyczna na 100g - 20kcal/100g


15 komentarzy:

  1. Nie mogę się nadziwić, że ten prosty sos jest tak smaczny i tak inny i lepszy od tego, który robiłam do tej pory... :0

    OdpowiedzUsuń
  2. Sosik do gołabków też gotowy, jednak dodałam mąki, lubię zagęszczone i ciut jogurtu aby zabielić. I nie miksowałam cebulki. :) BeataP

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja się zgubiłam łyżkę czy łyżeczkę tej mąki - bo to różnica dość spora :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no 10g :) łyżeczkę czubatą :)

      Usuń
  4. Niby "smak zdrowia", a sos zrobiony z przecieru... Spodziewałam się czegoś lepszego, zwłaszcza, że wielu moich znajomych zachwala ten blog. To już nawet ja, jak robię sos pomidorowy, to robię go po prostu z pomidorów. A nie z gotowego przecieru. Kiepsko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedna przeciw wielu ... , to też o czymś świadczy ... :D
      pozdrawiam, tola

      Usuń
  5. Jak ci sie nie podoba to to opuść te strone poprostu.

    OdpowiedzUsuń
  6. A to koncentrat jest jakiś niezdrowy? Do gładkiego sosu bardziej się chyba nadaje.

    Pozdrawiam,
    Driada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze znajdzie się niezadowolony anonim. A wystarczy poczytać, że w przecierach, koncentratach i keczupie więcej składników odżywczych niż przykładowo w zimowych pomidorach. Trzeba czytać etykiety i wybierać te najzdrowsze, z najlepszym stężeniem pomidorów i z najmniejszą ilością chemii, w ślad za tym idzie też cena, ale coś za coś. Nie zapominajmy, że takie przeciery są robione w szczycie sezonu, a pomidory często pochodzą ze słonecznych krajów południowych. A to co zimą jest w marketach jest raczej pseudopomidorem. Co innego, jeśli mówimy o polskim lecie czy jesieni, a co innego jak mamy przepis z lutego.

      Usuń
  7. Święta racja pani Magdo a ludzie to zazdośniki więc nie ma co się nimi przejmować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomidory są bogate w likopen – przeciwutleniacz, który, jak podejrzewano do niedawna, przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory (zwłaszcza na raka prostaty). Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce (przetwory pomidorowe). Dlatego też więcej tego związku będzie przyswojone w sosie pomidorowym czy sałatce z oliwą niż w surowych pomidorach. Nowe badania wskazują jednak, że ochronne działanie przeciwnowotworowe jest największe przy spożywaniu surowych pomidorów, a nie przetworów (np. sosu). Badania epidemiologiczne na dużych populacjach wskazują, że spożywanie przetworów z pomidorów zapobiega rozwojowi raka prostaty

    OdpowiedzUsuń
  9. jaka jest różnica między mąką pełnoziarnistą a pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest cały wpis o mąkach, w spisie treści po prawej stronie proszę poszukać post w dziale Zdrowa Kuchnia.

      Usuń
  10. Jakiego przecieru należy użyć? Chodzi mi o konkretną marke :) bo przecier, przecierowi nie równy. Czy koncentraty ze słoiczków się nadają czy lepsze są te z kartoników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak komuś nie przeszkadzają koncentraty, to lepiej nawet wzmacniają pomidorowy smak.

      Usuń