Składniki:
woda (500ml)
przecier pomidorowy (100g)
2 duże cebule (200g)
1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej (10g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła, czosnek)
woda (500ml)
przecier pomidorowy (100g)
2 duże cebule (200g)
1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej (10g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła, czosnek)
Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawami. Następnie studzimy i miksujemy blenderem na mus. Dolewamy pół litra wody, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut. Do szklanki wlewamy ok. 50ml zimnej wody i w tym rozprowadzamy łyżkę mąki, po czym wlewamy to do naszego sosu pomidorowego i chwilę gotujemy, aż zgęstnieje.
Dla tych, którzy chcą gęsty sos polecam dodać łyżeczkę mąki. Dla mniej wymagających, którzy przyzwyczaili się, że na diecie idziemy na kompromisy – można mąki nie dodawać, sos będzie lejący, ale smaczny, cebulowo-pomidorowy i mniej kaloryczny.
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawami. Następnie studzimy i miksujemy blenderem na mus. Dolewamy pół litra wody, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut. Do szklanki wlewamy ok. 50ml zimnej wody i w tym rozprowadzamy łyżkę mąki, po czym wlewamy to do naszego sosu pomidorowego i chwilę gotujemy, aż zgęstnieje.
Dla tych, którzy chcą gęsty sos polecam dodać łyżeczkę mąki. Dla mniej wymagających, którzy przyzwyczaili się, że na diecie idziemy na kompromisy – można mąki nie dodawać, sos będzie lejący, ale smaczny, cebulowo-pomidorowy i mniej kaloryczny.
Wartość energetyczna całego sosu z mąką – 190kcal
Wartość energetyczna na 100g - 25kcal/100g
Wartość energetyczna całego sosu bez mąki – 150kcal
Wartość energetyczna na 100g - 20kcal/100g