logo

logo

poniedziałek, 4 lutego 2013

Sernik na zimno z brzoskwiniami





Składniki:
2 serki President 0% (700g)
cukier (50g)
woda (100ml)
żelatyna (25g)
brzoskwinie z puszki (400g)
1 galaretka brzoskwiniowa


 





Przygotowanie:
Do miski dajemy dwa serki President, wsypujemy cukier, dodajemy połowę brzoskwiń (200g) i miksujemy blenderem, aż cała masa będzie jednolitej konsystencji, a brzoskwinie nie będą widoczne. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy serowej. Wlewamy powili ciągle miksując blenderem, dzięki temu nie będziemy mieć grudek żelatyny, a sernik ładnie stężeje. Miksujemy blenderem tak długo, aż na powierzchni będą pojawiać się liczne pęcherzyki powietrza, to będzie znaczyło że masa została dobrze napowietrzona i sernik będzie puszysty. Całość masy wylewamy do tortownicy o średnicy 24cm. Wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut, żeby sernik lekko stężał. W tym czasie przygotowujemy galaretkę, sposób przygotowania jak na opakowaniu. Galaretkę studzimy. Na lekko ściętym serniku układamy dekorację z pozostałych brzoskwiń i delikatnie zalewamy to galaretką. Sernik odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.


Wskazówki dietetyczne:
 

 

Sernik na zimno z brzoskwiniami jest chyba najpopularniejszy i nie wiem jak się to stało, że jeszcze go nie robiłam w wersji odchudzonej.

Ograniczyłam tu ilość cukru do minimum, przy którym serek już był na tyle słodki, że przypominał deser z dawnych lat. Zmiksowałam do środka brzoskwinie, żeby wykorzystać słodycz, którą mają w sobie, dzięki temu zaoszczędziłam kalorii na cukrze. W sumie zastanawiam się, czy jakby zmiksować wszystkie brzoskwinie, a darować sobie dekorację i zrobić jedynie warstwę czystej galaretki, to czy w ogóle cukier byłby potrzebny. Przecież i tak ładnie będzie wyglądać. Chętnie się dowiem, jak ktoś przetestuje. 






 
Wartość energetyczna całego sernika z brzoskwiniami – 1220kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 sernika) – 105kcal 







21 komentarzy:

  1. wygląda apetycznie :) wizualnie nie różni się od serniczka "nie odchudzonego". A czy można sobie czasami pozwolić na kosteczkę takiego smakołyku, po takim dietetycznym obiadku. Dopiero zaczynam przygodę ze zdrowym odżywianiem się i po prostu trudną sprawą bedzie dla mnie wyeliminowanie słodyczy ahh.....
    pozdrawiam
    początkująca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiego to na pewno można! U mnie słodycze dietetyczne i zdrowe są często i wcale nie tyjemy od tego, a zaspakajamy kubki smakowe. Oczywiście umiar trzeba zachować. Ale powiem, że jak się ma taki serniczek przed sobą i świadomość, że połowa to 600kcal, a tyle samo często ma porcja czekoladowego kremiastego tortu, to aż się chce jeść to, co lżejsze, bo można więcej :)

      Usuń
  2. Bardzo cieszę się że Pani zrobiła taki serniczek , na pewno wykorzystam przepis , a wczoraj piekłam mężowi bułki "prawdziwe pszenne" z Pani przepisu wyszły rewelacyjnie dobre ,--- dziękuje :))

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na dietetyczny sernik. Kilka chudszych zamienników i mozna bez wyrzutów sumienia zjeść kawałek po obiedzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. taki ten serek?? http://www.kmdelikatesy.pl/files/zdjecia_produktow/08041641.jpg
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko większe opakowania miałam. Ale ogólnie dostępny jest w Biedronce między innymi. Tak przykładowo podaję Biedronkę, pewnie w innych też jest. W Biedronce jest w opakowaniach 350g.

      Usuń
  5. Naprawdę smacznie wygląda:) I fajnie, że odchudzony! Zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam, dziękuję za przepis! :* Tyle że mój wyszedł bez galaretki, bo wzięłam za małą formę i już się nie zmieściła ;) Ale udekorowałam górę brzoskwiniami i jest rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  7. a jezeli nie dodam do serka brzoskwin tez wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie, mniej słodki, chyba, że dosłodzisz w zamian więcej.

      Usuń
  8. I co ja mam biedna począć. Tego serka nigdzie nie było. Ani w Biedronce, ani w Carrefor, a ja nie dam rady szukać po sklepach w 400-tysięcznym mieście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to nie wiem czemu. To zrób na serkach waniliowych typu Danio, wtedy nie dajesz już cukru i kalorycznie podobnie wyjdzie.

      Usuń
  9. Akurat mam Danio serek homogenizowany waniliowy kcal 112. Cyz tyle samo ma President ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, President ma 63kcal/100g, ale jak dosłodzisz, to już więcej. A Danio nie słodzisz już, więc generalnie różnica na porcji niewielka. Zobacz sobie serniczek dyniowy na Danio, wcale dużo nie miał.

      Usuń
  10. Bardzo dobry sernik:)ku mojemu zdziwieniu udalo mi sie cos z zelatyna:)natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo z żelatyną jest jak z drożdżami. Trzeba najpierw się wprawić lub od razu trafić na niezawodne wskazówki. Ja już żelatynę na oko oceniam. Jak wiem, że czegoś mam 0,5l lub 0,5kg, to wiem, że potrzebuję 10g, żeby to się zastygło. A jak potrzebuję tylko zagęścić to 5g (mówię tu o kremach do ciast, np. taki jak do ciasta WZ).

      Usuń
  11. mój się chłodzi w lodówce właśnie :D po południu się okaże co mi wyszło :) Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiałam się bo to moje pierwsze podrygi z żelatyną :D ale wyszedł pyszny! super deserek na weekendzik :)

      Usuń
  12. witam mam pomysł na galaretkę,zamiast z torebki z cukrem proponuję herbatkę owocową ze stewią i nie ma żadnych kalorii

    OdpowiedzUsuń
  13. zapomniałam, że do herbatki trzeba oczywiście dodać żelatynę

    OdpowiedzUsuń
  14. jesli masa nie chce zgestniec co mozna zrobic? juz jest na blaszcze w lodowce a nadaljest lejaca:(

    OdpowiedzUsuń