logo

logo

poniedziałek, 11 lutego 2013

Ziemniaki „z ogniska”

Przepis i pomysł podrzucił od kolegi z pracy. Co prawda ogniska w domu nie rozpalałam, ale jak się okazało te ziemniaczki całkiem podobnie smakują, więc na pewno będę je teraz robić częściej.

 


Składniki:
ziemniaki (500g)
1 łyżka mąki pełnoziarnistej (20g)
2 łyżeczki soli










Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy. Do tego przepisu najlepiej użyć ziemniaki z cienką skórką, która jest jadalna i najlepiej niezbyt duże. Do jednej miski wlewamy wodę, do drugiej wsypujemy mąkę z solą i dokładnie mieszamy. Każdego ziemniaka moczymy w wodzie i na mokro obtaczamy z mące z solą. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 45 minut. Po upieczeniu powinny być miękkie w środku – naciskając spieczoną skórkę powinny się uginać tak jak te z ogniska. Jemy w skórce, z całą mączną skorupką. Ja podałam z dressingiem tzatziki, ale każdy tu będzie tu pasował. Pół kilo ziemniaków i jakiś dressing do tego, to porcja dla dwóch osób. Do tego góra surówki i obiad idealny. 



















Wartość energetyczna wszystkich ziemniaków – 370kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 ziemniaków) – 185kcal





18 komentarzy:

  1. moje ulubie :) <3
    Magda N :>)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja polecam do tego kefirek:) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można te ziemniaczki przygotować sobie dzień wcześniej, a następnego dnia tylko podgrzać i podać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, pierwszy raz zrobiłam i nic nie zostało na później.

      Usuń
  4. Dzisiaj zrobiłam na obiad. Przepyszne! Chrupiąca "skórka", mmmmm :) Dressing- jogurt naturalny, 3 łyżki ketchupu łagodnego, łyżeczka czosnku, 2 łyżeczki suszonego koperku.
    Tylko te stereotypy... "na diecie jesz ziemniaki?" :)
    Beti

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam jem ziemniaki, a te - po prostu zrobiłam sobie pół kilo na talerzu i zjadłam bez niczego, tylko z jakimś jogurtem. Zdrowo, obficie i smacznie :) A kalorii w sam raz :)

      Usuń
  5. Grunt to rozsądek w jedzeniu, wtedy i na ziemniaki i na ciastko owsiane można sobie pozwolić :)
    A ziemniaki "z ogniska" zrobię jeszcze nie raz !
    Dziękuję Madziu za te wszystkie wspaniałe przepisy :)
    Beti

    OdpowiedzUsuń
  6. dobre kartofelki tylko drugi raz dam więcej soli!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie zrobiłam na obiadek z tzatzikami, wyszły świetne :)
    piekłam w termoobiegu
    dziękuję, tola

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego dziwactwa jeszcze nigdy nie widziałem. Ziemniaki obtoczone w mące które po wyjęciu z piekarnika nadają się tylko do jednego - kosza na śmieci:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po cholere tu wchodzisz jak ci nie pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. 100% jak w opisie.Prawie jak z ogniska...rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te ziemniaki sa naprawde rewelacyjne, prawie jak z ogniska :) Tylko nastepnym razem dodam mniej soli.

    OdpowiedzUsuń
  12. a można obtoczyć mąką pszenną?

    OdpowiedzUsuń