logo

logo

piątek, 29 marca 2013

Babeczki cytrynowe z wiśniami





Składniki:
2 jajka (120g)
cukier (30g)
mąka pszenna (30g)
kisiel cytrynowy bez cukru (40g)
wiśnie (50g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia





Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier i żółtka cały czas miksując. Do ubitych jajek dodajemy mąkę wcześniej zmieszaną z proszkiem do pieczenia i suchym kisielem cytrynowym. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki lub babeczki, do połowy wysokości. Następnie wrzucamy kilka wiśni i napełniamy foremki resztą ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30 minut. Z podanych proporcji wychodzi 6 babeczek.




Wartość energetyczna całego ciasta na babeczki – 570kcal

Wartość energetyczna 1 babeczki – 95kcal