logo

logo

środa, 6 marca 2013

Ciasteczka z cieciorki





Składniki:
cieciorka sucha (100g)
1 jajko (60g)
1 jabłko (150g)
cukier (30g)
rodzynki (30g)
kasza manna (25g)
1 łyżeczka sody
cynamon, imbir, gałka muszkatołowa

 


Przygotowanie:
Ziarna cieciorki moczymy kilka godzin. Następnie miksujemy blenderem, na dość drobne kawałki, ale nie na mus. Mają być wyczuwalne kawałki, które będą imitować chrupiące orzeszki. W osobnym naczyniu ubijamy białko, następnie dodajemy żółtko i cukier. Ciągle miksując dodajemy powoli starte jabłko i zmiksowaną cieciorę. Masę dowolnie przyprawiamy, dodajemy sodę, wrzucamy rodzynki i dodajemy kaszę mannę. Odstawiamy ciasto na ok. 15-30 minut, żeby kasza wchłonęła nadmiar wody. Małe porcje ciasta nakładamy łyżką na blaszkę, na papier do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20szt. 




Wartość energetyczna całego ciasta na ciasteczka – 800kcal

Wartość energetyczna 1 ciasteczka z cieciorką – 40kcal 


 

30 komentarzy:

  1. bardzo fajne i zdrowe ciacha : )

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha ;) ja tez ostatnio pieklam pierwszy raz z cieciorki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. cukier proponuję zastąpić ksylitolem, będzie zdrowiej i mniej kalorycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. białko nie ubije się z ksylitolem - zrobi się coś o wyglądzie masła :(

      Usuń
    2. ksylitol można dodać na samym końcu, po ubiciu już białka :)

      Usuń
  4. można cieciorkę zamienić na soję ? bo tej pierwszej jakoś nie mogę namierzyć suchej ;c a soję mam : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam, ale po zmieleniu wiem jaka jest soja i będzie to podobnej konsystencji. I też pochrupie jak orzeszki :)

      Usuń
  5. A ja myślałam, że już tylko w zupach będę widziała cieciorkę. Myliłam się! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe jak smakują, bo wygladaja bardzo ciasteczkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A nie z ciecierzycy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski - nazwy stosowane wymiennie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. ciecieorka i ciecierzyca to to samo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. "dodajemy powoli starte jabłko i zmiksowaną cieciorę", cieciorę, jakie to słodkie !!! :D
    Madzia, spadłam z krzesła, nie gniewaj się, ale nie mogę się przestać śmiać, dziękuję ! :D
    a pomysł super, chodzi za mną coś do pochrupania, ale niesłodkiego, myślałam o ciasteczkach otrębowych z żurawiną, kolejny smak, który trzeba wypróbować :)
    tola


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty cieciora, literówki mi wytykasz? Ty? przez małe t :) Ale niech Ci będzie, nawet tego nie poprawię :P

      Usuń
  10. Witam a mam pytanie bedac na redukcji twz diecie ile mogę pozwolic sobie dziennie na tych ciateczek? Na ile Pani sobie pozwala? dziękuje za odpowiedz z góry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozwolę sobie odpowiedzieć. Napisane jest, że jedno ciacho to ok 40kcal. Będąc na redukcji ile kalorii dziennie zjadasz?

      Usuń
  11. Ciasteczka genialne. Jeszcze ich nie robiłam, ale wyglądem zachwycają. Uwielbiam cieciorkę i jak tylko uzupełnię jej brak, pierwsze co zrobię, to te ciacha, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie do wypróbowania ! Już raz robiłam ciasteczka z cieciorki i widząc je na twoim blogu wiem że na pewno będą genialne
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Slodka ta literowka, pewnie, ze nie poprawiaj, zawsze jak mi sie przypomni ten przepis to poprawia mi sie humor ;-) tola

    OdpowiedzUsuń
  14. W moim świecie kulinarnym ciasteczka z cieciorki to nowość! Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę :) Sama się zdziwiłam, że to takie dobre!

      Usuń
  15. Już zrobiłam i są przepyszne, pozwolisz zamieścić je na moim blogu? wprowadziłam niewielkie zmiany aby dostosować je dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób i zamieszczaj, nie mam nic przeciwko :)

      Usuń
  16. Są pyszne!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam,czy ciasteczka mają być po upieczeniu kruche,jak tradycyjne ciastka?Wyszły mi gąbki,mimo że trochę dłużej trzymałam w piekarniku...
    Bardzo proszę o odpowiedź i serdecznie pozdrawiam!Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciastka nie sa kruche, bo nei mają w sobie tłuszczu, nigdy nie będą chrupiące jak typowe kruche ciasteczka.

      Usuń
  18. to znow ja.ciastka po czasie i na drugi dzień są ok.trochę mi takie jeżyki przypominają...najeżone orzeszkami,których rolę pełni cieciorka,z rodzynkami.warto pomazać je czekoladą(2 kostki i dwie łyżki mleka stopić i połączyć).bardzo ciekawy przepis!Monika

    OdpowiedzUsuń