logo

logo

piątek, 8 marca 2013

Gulasz rybny w sosie pomidorowo-ogórkowym





Składniki:
2 filety rybne (200g)
1 duża cebula (100g)
sok pomidorowy (250ml)
ogórki kiszone (200g)
przyprawy (sól, pieprz, majeranek)






Przygotowanie:
Ogórki kiszone trzemy na tarce na grubych oczkach i zalewamy sokiem pomidorowym. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do sosu pomidorowego. Filety rybne kroimy na kawałki. Można też zostawić w całości, wtedy nie będzie to gulasz, a po prostu ryba z sosem. Rybę smażymy na patelni, następnie zalewamy ją sosem pomidorowo-ogórkowym, przyprawiamy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, nie za długo – tylko do czasu aż sos się podgrzeje. Podajemy na ciepło.




Wartość energetyczna całego gulaszu – 250kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 gulaszu) – 125kcal




8 komentarzy:

  1. czegoś takiego szukałam. Dziękuję! Chciałabym też pojawić się w przyszłości w galerii metamorfoz ale muszę jeszcze schudnąc 20-25 kg :-( Schudłam dopiero 12 :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 12kg to też dużo, a jak już tyle na minusie, to reszta zleci :) Trzymam kciuki.

      Usuń
  2. pytanko- co to za sok pomidorowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Normalny z kartonu dostępny w każdym sklepie.

      Usuń
  3. np ten z biedronki melly? jakiego Ty używasZ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hortexu najczęściej, bo te z Biedronki mi nie smakują akurat.

      Usuń
    2. Lekkie, delikatne, smaczne danie :)

      Usuń
  4. A ja zepsułam to danie, bo chcąc dodać jeszcze coś od siebie, dodałam 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Zepsuło to cały smak. Drugi raz zrobiłam ściśle w/g przepisu i wyszło super :)

    OdpowiedzUsuń