logo

logo

wtorek, 12 marca 2013

Zupa krem z brukselki




Składniki (na garnek 2,5l):
brukselka (500g)
ziemniaki (300g)
1 marchewka (100g)
2 duże cebule (200g)
1 domowa kostka warzywna
1 łyżka octu winnego
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, majeranek)


Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.


Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości. Brukselkę, marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Po ugotowaniu wszystko studzimy i miksujemy blenderem na krem, razem z wcześniej podsmażoną cebulą. Cała zupę przyprawiamy. Polecam dodać odrobinę dowolnego octu lub soku z cytryny, wtedy lepiej smakuje, bo sama brukselka może być trochę mdła.



Wartość energetyczna całej zupy z brukselki – 520kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 105kcal 



2 komentarze:

  1. Ojej chyba zwariowalam bo uzaleznilam sie od tej zupki juz 3tydzien ja jem... Yyy cos ze mna nie tak... Ale jest taka pyszna... Jedyne co nie wychodza mi te kostki warzywne albo przesadzam albo bez pulci je robie porazla wiec w zamian robie ta zupke na bazie zdrowego "rosolku" bez miesa na warzywach i kostce rosolowej i lyzke oliwy z oliwek... Niebo w gebie, swietny przepis prosze o wiecej takich bo na kapuscie nie przepadam... A ta zupka na lato swietna na letnio zimno jest tzn. Podgrzewam i dodaje szklanke zimne wody pycha Madzia jestes wielka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Postanowiłam polubić brukselkę i szukam inspiracji. Zupka-krem wygląda apetycznie i chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń