logo

logo

wtorek, 12 marca 2013

Zupa krem z brukselki




Składniki (na garnek 2,5l):
brukselka (500g)
ziemniaki (300g)
1 marchewka (100g)
2 duże cebule (200g)
1 domowa kostka warzywna
1 łyżka octu winnego
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, majeranek)


Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.


Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości. Brukselkę, marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Po ugotowaniu wszystko studzimy i miksujemy blenderem na krem, razem z wcześniej podsmażoną cebulą. Cała zupę przyprawiamy. Polecam dodać odrobinę dowolnego octu lub soku z cytryny, wtedy lepiej smakuje, bo sama brukselka może być trochę mdła.



Wartość energetyczna całej zupy z brukselki – 520kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 105kcal