logo

logo

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Chłodnik z botwinki



Składniki (na garnek 2,5l)
pęczek botwinki (100g)
buraki czerwone (300g)
1 długi ogórek zielony (200g)
1 kefir/jogurt naturalny (500g)
1 domowa kostka warzywna
1 łyżka octu/soku z cytryny
koperek
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka) 


Przepis na domową kostkę warzywną tutaj. 


Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy domową kostkę warzywną, pokrojone w kostkę buraki i gotujemy. Jak buraki będą już miękkie dorzucamy pokrojoną w paski botwinkę, dodajemy łyżkę octu lub soku z cytryny i wyłączmy gaz. Zostawiamy wywar z burakami do przestygnięcia. Do chłodnej zupy dodajemy kefir lub jogurt naturalny, startego na grubych oczkach ogórka zielonego i posiekany koperek. Całość przyprawiamy i chłodzimy w lodówce.



Wartość energetyczna całego chłodnika z botwinki – 485kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 chłodnika) – 95kcal


7 komentarzy:

  1. jest już botwinka? kurcze uwielbiam taki chłodnik, aż mam ochotę pobiec do sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No też myślałam, że to nie teraz, a tu wchodzę i leży koło szczawiu, to wzięłam :) Ostatnią niestety...

      Usuń
  2. Mniam ale smaka mam teraz :P aż pojadę na rynek w środę zobaczyć czy już jest botwinka <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Magdo, ma Pani jakiś inny pomysł na wykorzystanie botwinki? Chłodnik już zrobiłam, a zostało mi sporo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam nic innego z botwinki poza takimi chłodnikami.

      Usuń
  4. Uwielbiam pani blog siedzialabym na nim godzinami ale tez jestem matka polką wiec nic z tego. Lubie podpatrywac przepisy, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń