logo

logo

wtorek, 16 kwietnia 2013

Deser gruszkowy ze skrobią kuzu

Deser podobny do kisielu, ale na zdrowej i fenomenalnej jak dla mnie skrobi kuzu. O szczególnych właściwościach skrobi możecie przeczytać tutaj. Polecam ją do deserów owocowych – przyjemne z pożytecznym.
 
 



Składniki:
2 gruszki (300g)
suszone żurawiny (25g)
woda (400ml+100ml)
cukier waniliowy (15g)
skrobia kuzu (15g)


 


 

Przygotowanie:
Gruszki kroimy na małe kawałki, można zostawić skórki jeśli używacie świeżych gruszek. Do garnka wlewamy 400ml wody, wrzucamy gruszki i cukier waniliowy, wszystko gotujemy na małym ogniu, żeby gruszki trochę zmiękły (czas trudno określić, bo w sezonie gruszki potrafią być tak dojrzałe, że wystarczy jedynie zagotować wodę. Do kubeczka wlewamy 100ml zimnej wody i wsypujemy skrobię kuzu. Mieszamy, aż do rozpuszczenia i dolewamy do gotującej się zalewy z gruszkami – zasada jak przy przygotowaniu kisielu. Na ciepło rozlewamy do szklanek lub pucharków. Deser podajemy po schłodzeniu w lodówce, będzie naprawdę gęsty i orzeźwiający. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje. 




Wartość energetyczna wszystkich składników na deser gruszkowy – 400kcal

Wartość energetyczna 1 deseru gruszkowego ze skrobią kuzu – 100kcal 


5 komentarzy:

  1. a może jakąś alternatywę dla szarlotki Pani ma:)? Bardzo ją lubię i dlatego pytam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sensie jaką? Szarlotka w formie szklankowej??? czy po prostu dietetyczna? Bo dietetyczne to mamy tu w dwóch wersjach na blogu.

      Usuń
    2. Oj, przepraszam...jeslu taka szarlotka dietetyczna juz tu jest to idę szukać;)
      Uwielbiam słodycze, a jakies letnie tarty sie pojawia???

      Usuń
    3. Oj, no :) Ale tarty, to nie robiłam! Zrobi się, ale za jakiś czas :)

      Usuń
  2. Spoko, będę czekała z niecierpliwością:)

    OdpowiedzUsuń