logo

logo

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Galaretka z kiwi i ananasem

Niby nic takiego, ale jednak jest w tym pewna ciekawostka. Dla tych, którzy nie wiedzą – galaretki owocowe, które są powszechnie dostępne są w większości z żelatyną wieprzową i nie zastygną, jeśli dodamy do nich ananasa lub kiwi. A dlaczego? Żelatyna, to białko, a ananasy i kiwi mają enzymy, które rozkładają cząsteczki białek i przez to żelatyna „traci moc”. Ale jest na to sposób, żeby galaretkę z tymi owocami zrobić – AGAR. Zasada wykorzystania agaru została przeze mnie sprawdzona – 500ml płynu i 15g agaru, wtedy wszystko się ścina idealnie, może można mniej, ale nie próbowałam, więc jakby co, czekam na Wasze uwagi. Więcej o agarze tutaj. 

 
Składniki:
woda (500ml)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru (20g)
agar (15g)
2 duże kiwi (150g)
ananas (200g)








Przygotowanie:
Do odmierzonej zimnej wody dodajemy sok z cytryny, cukier i agar, dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Następnie zagotowujemy w garnku. Na opakowaniu jest napisane, żeby gotować 10 minut, ale nie doczytałam tej informacji i po prostu doprowadziłam do wrzenia i zalałam owoce w szklankach takim gorącym płynem. Nie wiem co daje gotowanie przez 10 minut, bo ja nie widzę żadnego „ale” do tej wersji przygotowania, którą przypadkiem zrobiłam.

Spostrzeżenia:

Agar powoduje, że galaretka jest mętna, nie wyszła mi ani razu taka klarowna i idealnie przeźroczysta jak przy użyciu żelatyny.

Konsystencja po zastygnięciu też jest inna, nie jest to trzęsąca się galareta, raczej bardziej stała, nawet mój Kuba się zapytał, czemu ta galaretka jest taka dziwna i się nie trzęsie. Ale zjadł podwójną porcję, bo stwierdził, że jest bardzo smaczna tylko jakaś inna.

Powyższy przepis, to tylko przykład, tak naprawdę możecie żelować agarem wszelkie soki owocowe i robić samodzielnie kolorowe galaretki.

Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje.




Wartość energetyczna wszystkich składników na galaretki – 320kcal

Wartość energetyczna 1 galaretki z kiwi i ananasem – 80kcal

12 komentarzy:

  1. wypróbuje na dniach i dam znać ! mam agar w domu, a galaretki przez żelatynę nie jadłam już ponad 10 lat.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotuje sie przez 10 minut by pozbyc sie "glonowego" zapaszku. To dosc oczywiste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Specjalnie poszłam do lodówki to sprawdzić i nie wiem czy oczywiste, ale moja pachnie ananasem i kiwi. Zapytałam męża czy ma coś do zapachu, bo właśnie skończył konsumować i też mówi, że ananas i kiwi. Może kwestia producenta? W każdym razie mi tu nic nie pachnie glonami :)

      Usuń
  3. Nie wpadlabym na to, ze przy uzyciu agaru bedzie mozna zrobic galaretke z kiwi i ananasem... a to takie fajne deserowe owoce :) TWSM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie, na szczęście mam siostrę wegankę :)

      Usuń
  4. Używam agaru prawie codziennie do zestalania pożywek mikrobiologicznych. 2% roztwór ścina wszystko ;) Więc na pół litra wody spokojnie starczy 10 g agaru :) Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, to dobrze wiedzieć, na drugi raz dam mniej. Ja nauczona doświadczeniami z żelatyną wiem, że sama galareta przy 10g się ścina, a jak już dam mokre owoce, to różnie ro bywa. Soki owocowe mi rozcieńczają roztwór żelatynowy i już nie jeden raz była wtopa z ciastem czy deserem, że to takie luźne było. No ale spróbuję, może na agar nie ma mocnych :)

      Usuń
  5. Kiedyś czytałam, że wystarczy kiwi i ananasa sparzyć żeby galaretka się ścięła. Nie wiem, nie znam się i nie wypróbowałam. Co o tym sądzicie? Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, czytałam i sprawdziłam z kiwi. Raz na użytek domowy i ekperymentalny wyszło. Za tydzień robiąc ważny tort na imprezę urodzinową nie wyszło, bo już inne kiwi kupiłam czy jaki czort. Musiałam tą lejącą się galaretę z tortu ściągnąć i ratować sytuację galaretką z brzoskwiniami. Szkoda mi na to nerwów, więc jak sobie ze dwa razy w roku jakieś ciacho z kiwi zrobię, to na te potrzeby mam w zapasie małą paczkę agaru i stresować się nie będę :)

      Usuń
  6. Ja chciałabym polecić zamiast świeżego ananasa inną wersję tj.ananasa w syropie kawowym oraz ananasa z wanilią dostępne na stronce www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. pierwsze slysze, ze dodanie ananasa spowoduje niestezenie galaretki. Czesto robie galaretke z roznymi owocami(rowniez z ananasem) i zawsze sie udaje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ananas świeży nie zetnie galaretki. Na pewno używałaś ananasa z puszki!

      Usuń