logo

logo

środa, 10 kwietnia 2013

Gulasz sojowy





Składniki:
kotlety sojowe suche (50g)
1 duża cebula (100g)
2 duże marchewki (200g)
papryka konserwowa (200g)
przecier pomidorowy (50g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła, papryka słodka)


 




Przygotowanie:
Do garnka wlewamy około pół litra wody, wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, suche kotlety sojowe (można wcześniej połamać lub pokroić je na mniejsze kawałki) i gotujemy do miękkości. W tym czasie cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy i dodajemy do gulaszu. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojona w paski lub kostkę paprykę konserwową, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.




Wartość energetyczna całego gulaszu sojowego – 375kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 gulaszu) – 125kcal 







12 komentarzy:

  1. robie dziś na obiadek :) wyglada pysznie :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł ;)
    Kiedyś nałogowo jadłam kotlety sojowe, potem zapomniałam o nich.
    A w takiej postaci chętnie zjem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, na pewno wypróbuje, ilość kalorii zachęca:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie spodziewałam się takiego smaku, gulasz jest rewelacyjny. Dowodem na to jest mój mąż, który do nowości podchodzi z grymasem na twarzy. Stwierdził w piątek gulasz mięsny a później nałożył sobie ponownie. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I mój też do soi się przekonał od jakiegoś czasu, Do tego stopnia, że jak jedziemy na wczasy do kraju, gdzie mięso drogie (np. w markecie z taniej półki piersi z kury wychodzą po 80-90zł za kg), to nie wnosi sprzeciwu, żeby były gulasze sojowe na obiad. Ten akurat sama robiłam, ale na zdrowej żywności są gotowce z przyprawami i uwielbiamy tam UWAGA - flaczki sojowe :)

      Usuń
    2. Ale żeby soję tak wybebeszyć ? :( nieładnie, Pani Magdo :P Swoją drogą czytajcie składy. Kotlet kotletowi nierówny, ale większość jest modyfikowana genetycznie a to juz jest bardzo ble. J.

      Usuń
  5. Zrobiłam na obiadek, pyszne i sycące. Oczywiście była suróweczka z działu surówek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. OMG!!! JAKI PYSZNY!!!!!!!!!!!! Właśnie ugotowałam! Gratuluję pomysłu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Heh a u mnie w szafce od pół roku leżą kotlety sojowe i nie mialam pomyslu co z nimi zrobić :) wiec jutro na obiadek pyszny gulasz pani Magdy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. A do jakiej kaszy najlepiej pasuje ? Ja chyba pokusze sie na gryczana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gryczana, kuskus, jęczmienna. Mniej grube kasze jak pęczak, chociaż na upartego może i dobre.

      Usuń