logo

logo

środa, 10 kwietnia 2013

Surówka z białej kapusty

Surówka banalna, ale połączenie dla mnie zaskakujące, dlatego podpowiadam. Biała kapusta z gomasio z siemienia lnianego. Surówka ma bardzo fajny orzechowy posmak i zapach, bardzo pozytywne doświadczenie z gomasio (a myślałam, że o kapuście wiem już wszystko).





Składniki:
kapusta biała (300g)
1 łyżka octu winnego
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
2 łyżeczki gomasio z siemienia lnianego (10g)


przepis na gomasio tutaj

 





Przygotowanie:
Kapustę drobno kroimy (lub trzemy na tarce o grubych oczkach). Dodajemy jogurt naturalny, ocet winny lub jabłkowy do smaku. Wszystko posypujemy gomasio z siemienia lnianego i dokładnie mieszamy. Ilość gomasio według uznania, zależy od proporcji sól-siemię lniane. Zostawiamy na około 30 minut, żeby kapusta zmiękła.



Wartość energetyczna całej surówki z białej kapusty – 165kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 surówki) – 80kcal 



 

3 komentarze:

  1. uwielbiam surówki z białej kapustki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz fajne pomysły i jakże smakowite.Testuj a ja będę podpatrywać i ...chwalić:)Jola

    OdpowiedzUsuń
  3. cudo ! ostatnio jadłam taką właśnie kapustę z ogórkiem zielonym, pokrojonym w cienkie plasterki i koperkiem, chyba z dodatkiem oliwki - obłęd, podpowiadam przepis, bo sałatka / surówka w zasadzie, naprawdę przepyszna ... :)
    tola

    OdpowiedzUsuń