logo

logo

sobota, 27 kwietnia 2013

Pasta awokado z suszonymi pomidorami

Zawsze pastę z awokado jadłam w postaci z chili, z czosnkiem. A teraz dla odmiany wersja łagodna i pomidorowa. 

 



Składniki:
1 awokado (125g)
suszone pomidory (25g)
1 łyżka octu winnego (10ml)
przyprawy (sól, pieprz)








Przygotowanie:
Wydrążone awokado zgniatamy widelcem na gładką pastę, dodajemy łyżkę octu (lub soku z cytryny) i pokrojone drobno suszone pomidory. Ja używam pomidorów suszonych bez zalewy, są mocno solone, więc właściwie do tej pasty soli nie użyłam, nawet pieprzu nie dodałam, ale można, jeśli chcecie coś bardziej ostrego. Po dwóch godzinach w lodówce pasta przechodzi smakiem pomidorów i jest bardzo dobra.




Wartość energetyczna całej pasty awokado z suszonymi pomidorami – 260kcal 

Wartość energetyczna na 100g - 170kcal/100g




5 komentarzy:

  1. mam awokado i mam pomidory suszone, chciałam dzisiaj zrobić placki z kaszy gryczanej i sera białego, ciekawa jestem czy taka pasta by pasowała? :D
    tola

    OdpowiedzUsuń
  2. no i zrobione, pasta siedzi w lodówce, zobaczymy jak będzie smakowała za 2h, najwyżej ją jeszcze doprawię czymś
    tola

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam tę paste :) kilka razy juz robilam i za każdym razem znika w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam wczoraj tę pastę. Nie miałam tylko octu winnego i dodałam balsamiczny (może trochę za ciemny, ale nie przeszkadza). Pasta pyszna. Próbowałam wczoraj zaraz po zrobieniu i dzisiaj na śniadanie. Zdecydowanie, jak się przegryzie, to jest o wiele lepsza. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, ja niestety ledwo zjadłam, jak widać kwestia smaku :)

    OdpowiedzUsuń