logo

logo

piątek, 26 kwietnia 2013

Rogaliki maślane z cukrem trzcinowym

 




Składniki:
mleko (100ml)
drożdże (20g)
cukier trzcinowy (20g+20g)
1 jajko (60g)
mąka (230g+20g)
masło (25g)

do posmarowania: odrobina mleka, jajka lub masła



Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy, żeby było lekko ciepłe, dodajemy drożdże, cukier (20g – połowę) i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i mąkę. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Po dodaniu masła powinno nam ładnie odchodzić od dłoni i mieć formę kuli. Ciasto zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie przekładamy na blat, dzielimy na dwie części, z każdej formujemy kulę i wałkujemy na dwa okrągłe placki o grubości około 1-1,5cm. Każdy krążek kroimy na osiem trójkątów, z których zawijamy rogaliki. To samo robimy z drugim plackiem. Rogaliki układamy na blaszce, na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy rogaliki mlekiem, jajkiem lub masłem i posypujemy drugą połową cukru trzcinowego. Pieczemy w temperaturze 180st około 15 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 16 rogalików.




Wartość energetyczna całego ciasta na rogaliki – 1420kcal

Wartość energetyczna 1 rogalika z cukrem trzcinowym – 90kcal 

6 komentarzy:

  1. witam :)
    mieszkam zagranica i niestety nie jestem w stanie kupic cukru trzcinowego, wiec czy mozna zastapic cukier trzcinowy cukrem brazowym?

    i tak jeszcze przy okazji :P czy mozna zastapic serek President jakims innym serkiem?

    z gory dziekuje :)

    Ps. Uwielbiam Pani bloga, jedzenie jest wspaniale, a waga leci w dol :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. President to przemielony gładki twarożek o kaloryczności 60kcal/100g. Znajdź coś podobnego i będziesz miała, nawet jak znajdziesz 100kcal/100g, to tragedii nie będzie.

      Usuń
  2. A cukier trzcinowy to nie to samo co brązowy? Chyba to samo, o ile ten brązowy nie jest barwiony karmelem, bo i takie się zdarzają. :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie w Polsce nie, czytałam gdzieś, że podobno trzcinowy nigdy nie nazywa się jako sam brązowy, jak już to brązowy trzcinowy. A te inne barwione karmelem i nic ze zdrowiem nie mają wspólnego.

      Usuń
  3. wyszly mi bardzo twarde i malo slodkie! gdzie błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie za dużo mąki (nie każda mąka jest taka sama, choćby z powodu typu) a mało słodkie, bo to dietetyczne i przy takiej ilości cukru na pewno nie będą super słodkie.

      Usuń