logo

logo

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Sałatka ze szczawiem i fetą





Składniki:
szczaw (100g)
ser typu Feta Light (100g)
3 pomidory (300g)
1 duża cebula (100g)
kukurydza (100g)
1 łyżka octu winnego
przyprawy (sól, pieprz, chili, suszone zioła)


 



Przygotowanie:
Szczaw drobno kroimy w paseczki, cebulę w kostkę. Wrzucamy do miski, solimy i mieszamy, wtedy puszczą soki. W tym czasie kroimy ser typu Feta w kostkę, pomidory w kostkę i odsączamy kukurydzę w puszce. Wszystko dodajemy do szczawiu, dolewamy odrobinę octu winnego i przyprawiamy. Sałatkę dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny, żeby wszystkie warzywa puścimy soki, wtedy jest smaczniejsza.



Wartość energetyczna całej sałatki ze szczawiem i fetą – 360kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 180kcal