logo

logo

czwartek, 9 maja 2013

Ciasto kokosowe z dżemem

Przepis konkursowy, autor przepisu i zdjęcia: Michał Manikowski


Składniki na ciasto:
1 szklanka płatków owsianych
4 łyżki cukru / słodzik
3 żółtka
łyżka masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki wody

Składniki na masę kokosową:
2 szklanki wiórków kokosowych - 120g
1/2 szklanki cukru - 100g / słodzik
białko po żółtkach
łyżka skrobi kukurydzianej / ziemniaczanej
łyżka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:
250g marmolady / dżemu niskosłodzonego




Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem, jeżeli używamy słodziku rozkruszamy go na proszek. Wykładamy ciastem blachę, nie musi przylegać do brzegów. Polecam użyć papieru do pieczenia, na jednym kawałku położyć ciasto, przykryć drugim i przewałkować na grubość około pół centymetra. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 15-20 min, aż brzegi zaczną się lekko rumienić (ciasto po wyjęciu nie będzie suche, ale zachowa wilgoć). Gdy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy masę kokosową. Białka miksujemy na pianę, a następnie stopniowo dodajemy kolejne składniki. Smarujemy ciasto marmoladą/dżemem na ciepłym cieście, dzięki czemu łatwiej się rozprowadza. Na wierzch nakładamy masę kokosową i lekko ją dociskamy by wygładzić powierzchnię. Całość wkładamy ponownie do piekarnika na 25-30 minut. Po lekkim przestygnięciu kroimy ostrym nożem i gotowe! Smacznego i pozdrawiam!



14 komentarzy:

  1. już chyba wiem, jakie ciasto upiekę na weekend ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak wygląda kaloryczność ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozwoliłam sobie policzyć kaloryczność wypieku, zakładając że klasa wagowa jajek to L.
      Przedstawione wartości są dla 100g produktu:
      kalorie: 298.7
      Białko: 4.42g
      Tłuszcze: 12.17g
      Węglowodany: 45.34g
      Błonnik: 3.42g

      Usuń
    2. Wszystko także zależy od tego, czy osoba robiąca te ciasto użyje cukru, czy słodzika.

      Usuń
  3. Wygląda świetnie, ale wydaje się być kaloryczne :c

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne :)
    I wcale nie takie kaloryczne.
    Szczególnie jak użyje się słodziku bądź ksylitolu.
    Na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dżem zastąpi się musem ze świeżych jabłek bez dodatku cukru. Trzeba kombinować. Mi się pomysł podoba i na pewno będzie wykorzystany :)

      Usuń
    2. właśnie! ja przełożyłam musem rabarbarowym z agawą:)

      Usuń
    3. Rabarbar, właśnie! To jest pomysł na weekend :)

      Usuń
  5. dodałam syrop z agawy i wyszło BOSKIE!!!! dzięĸi za genialny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. całe ciasto ma 2500 kcal z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbowałam i nie żałuję :). Ciasto łatwe do wykonania. Mojej rodzince bardzo smakowało. Mnie również, chociaż osobiście następnym razem dodałabym trochę mniej cukru. Z cukrem jest to sprawa indywidualna.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgadzam się że trzeba trochę mniej cukru.Generalnie ciasto dobre.Zrobiłam z powidłami bo akurat to miałam w domu ale myślę że dobre by było też z uprażonymi jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń