logo

logo

piątek, 24 maja 2013

Marchewka czosnkowa ze szpinakiem





Składniki:
szpinak świeży (500g)
marchewka (500g)
1 duża cebula (100g)
1-2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz)


 





Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy na osolony wrzątek na 1-2 minuty, po czym odsączamy na sicie. Po odsączeniu drobno siekamy lub mielimy blenderem lub zostawiamy liście w całości, wedle upodobań. Marchew trzemy na tarce na grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko dusimy z przyprawami na patelni pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka. W razie potrzeby co jakiś czas podlewamy wodą. Na sam koniec dodajemy szpinak, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.



Wartość energetyczna całej marchewki ze szpinakiem – 210kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 marchewki) – 70kcal


1 komentarz:

  1. Musi smakować bardzo dobrze :) Ja zazwyczaj używam mrożonego szpinaku i dodaję do niego marchewkę startą na małych oczkach, ale muszę wypróbować Pani wersję :)

    OdpowiedzUsuń