logo

logo

piątek, 10 maja 2013

Sernik na zimno z jabłkami


Składniki:
twarożek President 0% (350g)
miód (75g)
jabłka (750g)
1 galaretka cytrynowa
żelatyna (20g)
1 gruszka (150g)
biszkopty (150g)








Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki – po obraniu i wydrążeniu powinno być około 750g. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i prażymy do momentu, aż lekko się rozpadną. Następnie studzimy. Można do jabłek dodać cynamon.

Gruszkę obieramy, kroimy na drobne kawałki i obgotowujemy w wodzie, aż zmięknie. Można też zamiast gruszek użyć dowolnych owoców sezonowych lub gruszek czy brzoskwiń z puszki.

Przygotowujemy galaretkę cytrynową (może być też brzoskwiniowa lub pomarańczowa) zgodnie z przepisem na opakowaniu. Połowę galaretki odlewamy do osobnego naczynia, do drugiej połowy dodajemy 10g żelatyny, dokładnie mieszamy, żeby się rozpuściła i wlewamy wszystko do ostudzonych jabłek. Mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Do miski wrzucamy twarożek, dodajemy miód i miksujemy. Do szklanki wlewamy 50ml wrzątku i dodajemy 10g żelatyny. Mieszamy dokładnie po czym wlewamy żelatynę do twarożku, cały czas go miksujemy, żeby nie powstały grudki z żelatyny.

Blaszkę o wymiarach 15x30cm wykładamy folią do żywności. Na dno wylewamy połowę masy serowej i układamy na niej połowę biszkoptów. Lekko je przyciskamy do dna i całość wkładamy do zamrażarki na 5 minut, powinno nam w tym czasie stężeć. Następnie na masę serową delikatnie wykładamy jabłka z galaretką, a na nich układamy drugą część biszkoptów, które lekko przyciskamy do jabłek. Wkładamy blaszkę na kolejne 5 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyciągamy i jeśli jabłka stężały wylewamy na nie drugą część masy serowej, która przykryje nam biszkopty. Po kolejnych 5 minutach w zamrażarce na masie serowej układamy gruszki i zalewamy je pozostałą galaretką. Ciasto wikłamy do lodówki na kilka godzin. Z podanych proporcji wychodzi 30 porcji.




Wartość energetyczna całego sernika z jabłkami – 1740kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/30 ciasta) – 60kcal




19 komentarzy:

  1. ależ Ty masz pomysły, bardzo smacznie wygląda to ciacho :) chyba zrobię na niedzielę

    OdpowiedzUsuń
  2. oo matko :) a miałam robić na jutro sernik z brzoskwiniami :)
    zmiana planu! dzięki :)
    Hania

    OdpowiedzUsuń
  3. wow!
    jutro to zrobię ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. apetyczne, lekkie i przepięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, pychatka :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny ten sernik, i tak mało kaloryczny!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam, polecam.pycha :) Ania K.

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajny pomysł!:) idealny na teraz:)
    w wolnej chwili zapraszam do mnie na domowy miodek:)
    obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak po miodek to wpadnę :)

      Usuń
    2. Miodek z mniszka polecam :)
      Też ostatnio zrobiłam i bomba.
      Tylko już nie dietetyczna, ale zdrowotne na pewno.

      Usuń
  9. Ale pomysłowy serniczek, na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ZROBIŁAM :-) Tylko, że w okrągłej tortownicy. A na góre dałam truskawki zamiast gruszki. PYSZNE :)
    Dziękuje za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki... a do czerwca tak daleko!

      Usuń
  11. Ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo mi się podoba, wygląda super. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  13. rewelacyjny blog :) zainspirowała mnie Pani swoim blogiem-założyłam też blog na którego serdecznie zapraszam :) mam 16 lat a bloga poleciła mi moja mama.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam.Pychota.Nawet mąż,który nie przepada za słodyczami ,był zachwycony.
    Polecam wszystkim znajomym.
    Szybko,łatwo i bez pieczenia.
    Gella

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie się zajadam, mmmmmmmmmm :)

    OdpowiedzUsuń